Războiul ucrainenilor cu rușii nu se duce doar pe front. Locuitorii din regiunea Donețk duc o luptă pentru supraviețuire, din cauza producției de pâine care este tot mai mică. Mai multe brutării din regiune au fost închise, după izbucnirea războiului, deoarece ce au fost grav afectate de bombardatele din zonă.
Aparent abandonată în timpul zilei, fabrica dărăpănată din estul Ucrainei prinde viață noaptea, când mirosul de pâine proaspătă iese prin geamurile sparte.
Unde se produce pâinea pentru soldați
Brutăria din Kostiantynivkaste este una dintre cele două mari brutării rămase în funcțiune din regiunea Donețk. Celelalte brutării din zonă au fost închise, deoarece au fost distruse în timpul luptelor sau pentru că le-au fost tăiate electricitatea și gazul. Aici se produc zilnic în jur de 17.500 de pâini. Jumătate dintre ele ajung la armata ucraineană.
Olha Zhovtonozhyk, brutar: „Forțele armate ucrainiene sunt eroii noștri acum, dar serviciul nostru este, de asemenea, important pentru trăinicia țării în vreme de război.”
Olena Nahorna, brutar: „Nu ne este frică. Coacem pâine, deoarece oamenii, armata noastră, apărătorii noștri, au nevoie de pâine.”
Nu este suficientă pâine pentru toți
Chiar dacă în regiune au rămas deschise două brutării, acestea nu asigură suficientă pâine pentru a-i hrăni cei aproximativ 300.000 de oameni din Donețk. Brutăria de la Kostiantynivka a rămas deschisă în ciuda multelor provocări pe care le-a întâmpinat. Cuptoarele funcționează acum doar pe cărbune, sistem care nu a mai fost folosit în această fabrică din Al Doilea Război Mondial.
Oleksandr Milov, directorul brutăriei: „De la începutul războiului am avut schimbări drastice în producția noastră. Gazul nostru a fost oprit și alimentarea cu apă a fost serios întreruptă. Pur și simplu am fost forțați să trecem la cărbune pentru a ne produce produsele.”
Șoferii se expun pericolului
Brutăria din Kostiantynivka are 20 de șoferi, care merg zilnic nu doar în orașe, dar și în în satele atacate, pe jumătate rămase goale. Vasyl ajunge cu microbuzul lui la brutărie la 6 dimineața și îl umple cu pâini încă fierbinți, apoi pornește spre magazinele unde trebuie să ducă produsele, fără să se teamă de pericolul la care se expune.
Vasyl Moiseienko, șofer: „Cine altcineva să meargă? Sunt bătrân, așa că pot conduce. Pentru că sunt bombardamente, nimeni nu vrea să meargă.”
Vasyl descarcă rapid pâinea și merge mai departe în alt oraș din prima linie. În Dyliivka, trăiesc aproximativ 100 de oameni, dar satul pare gol. La fiecare 10-15 minute se aud zgomote de artilerie.
Anunțați pe social media că a venit pâinea
Este greu să găsești conexiune de telefonul mobil, dar rețeaua de internet funcționează. Așa că, vânzătoarea magazinului îi anunță pe locuitori, prin intermediul unei rețele de socializare, că a primit pâine. Și deja în 15 minute magazinul se umple de oameni. Femeia din imagini cumpără mai multe pâini pe care fie le păstrează în congelator, fie le face pesmet.
Liubov Lytvynova, localnică: „Nu am nevoie de nimic, nici de cârnați, de nimic altceva, dar am nevoie de pâine. Am uscat chiar și pesmet, în caz că nu va fi pâine, să fie pesmet. Ne ascundem în pivniță când sunt bombardamente. Am pus și acolo pesmet, pentru orice eventualitate.”
Brutarii ucraineni au fost nevoiți și să schimbe rețeta pâinii pentru a menține un prețul accesibil în această perioadă pentru toți locuitorii țării.