Israelul a publicat imagini cu momentul în care cinci femei soldat sunt capturate de teroriștii Hamas. Videoclipul datează de anul trecut, din 7 octombrie. De atunci, femeile israeliene se află în captivitate, în Fâșia Gaza.
Ostaticele au sânge pe față, semn că au fost lovite
Imaginile sunt extrase dintr-o înregistrare video de două ore filmată cu un Go-pro de către comandourile Hamas, potrivit familiilor. În videoclip apar câteva dintre femeile soldat de la o bază militară, care erau responsabile cu paza frontierei dintre Gaza și Israel în momentul atacului din 7 octombrie. În filmarea publicată, ostaticele au sânge pe față, semn că au fost lovite. Una dintre ele este verișoara lui Ashley.
Ashley Waxman Bakshi, ruda unei ostatice: Ultima dată, am auzit despre ea în 26 noiembrie, adică acum câteva luni, când ostaticii eliberați s-au întors acasă și ne-au spus că au văzut-o. De atunci nu mai știm nimic de ea. Dar știm că este în viață, simțim că trăiește. Ea are o soră geamănă care simte acest lucru.
Clipul difuzat cu acordul familiilor
Imagini cu soldații luati ostatici au circulat încă din 7 octombrie. Acest videoclip a fost difuzat abia acum, cu acordul familiilor, care cred că astfel vor putea să accelereze procesul de negociere pentru un acord de eliberare a ostaticilor.
Publicarea imaginilor coincide și cu perioada în care Curtea Penală Internațională a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Netanyahu și ministrul său de Externe, pentru acuzații de crime de război şi împotriva umanităţii. Benjamin Netanyahu a respins din start acuzațiile și l-a acuzat pe procurorul-șef al Curții Internaționale că nu face decât să amplifice problema antisemitismului.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: El toarnă gaz pe foc în condițiile în care antisemitismul se răspândește în toată lumea. El atacă singurul stat evreu și încearcă să ne încătușeze, ne împiedică să acționăm responsabil, respectând legile războiului, pentru că noi le respectăm.
În 7 octomrbie 2023, gruparea Hamas s-a infiltrat în kibutzurile din sudul Israelului, unde au ucis 1200 de oameni și a capturat peste 250. În consecință, armata statului evreu a lansat o operațiune militară în Fâșia Gaza care a dus la o criză umanitară de proporții în regiunea locuită de plaestinieni. În noiembrie, Tel Aviv și Hamas au ajuns la un acord care a permis eliberarea a aproximativ 105 de captivi. După asta, orice tentativă de a ajunge la o nouă înțelegere a eșuat.