Papa Francisc nu a sugerat că Ucraina trebuie să capituleze în fața Rusiei, când a vorbit de negocierea păcii. Este o nouă clarificare pe care o face Vaticanul, de data aceasta prin ambasadorul său la Kiev. Euronews a stat de vorbă cu nunțiul apostolic în Ucraina, care spune că ajutorul oferit de Biserica Catolică țării este unul substanțial.
Luni, Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe nunţiul apostolic de la Kiev pentru a-şi exprima dezamăgirea faţă de recentele comentarii ale Papei Francisc. Într-un interviu acordat unui postului elvețian, Suveranul Pontif a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb și de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Euronews s-a întâlnit cu ambasadorul papal la Kiev.
Visvaldas Kulbokas, Arhiepiscop, Nunțiu Apostolic în Ucraina: ”Cred că unul dintre aspectele cheie ale comentariilor Papei a fost deja clarificat. Papa nu a sugerat capitularea. În schimb, după cum a explicat Cardinalul Parolin, Secretarul de Stat, atunci când a folosit termenul de „negocieri”, Papa a sugerat că toate părțile ar trebui să fie implicate în procesul de negociere. Mai exact, ar trebui să fie agresorii, în acest caz, Rusia, care să înceteze mai întâi focul pentru a se crea condiții de negociere. În plus, atunci când vorbim despre „negociere”, acest lucru poate suna inițial naiv, având în vedere evenimentele nefavorabile din ultimii ani, în special în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Invitația Papei își propune să depășească aceste experiențe negative și să exploreze abordări alternative, inclusiv noi, pentru a găsi în cele din urmă cea mai potrivită formă de negociere - una care respectă Ucraina și viața umană.”
Însă, pe lângă eforturile diplomatice, ajutorul oferit Ucrainei de către Biserica Catolică joacă un rol crucial, explică nunțiul apostolic.
Visvaldas Kulbokas, Arhiepiscop, Nunțiu Apostolic în Ucraina: ”Dacă luăm în considerare acţiunile Papei, spitalul pontifical „Bambino Gesu”, din Roma, serveşte drept exemplu. A primit deja peste 2.500 de copii ucraineni. Sprijinul acordat depășește simplul ajutor umanitar, se oferă diferite forme de asistență. Papa contribuie în mod activ, prin Cardinalul Krajewski, și există, de asemenea, lucrări notabile întreprinse de Biserică și Caritas. Dimensiunea ajutorului este într-adevăr substanțială. De exemplu, un episcop mi-a spus că a găsit donatori care au oferit echipament medical și medicamente în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari unui singur spital.”
Papa Francisc îndeamnă Ucraina să intre în negocieri de pace, în pofida criticilor privind atitudinea față de Rusia
În urma unui interviu recent, Papa Francisc a făcut un apel către Ucraina să aibă curajul de a căuta pacea prin negocieri, chiar și atunci când se confruntă cu adversitatea și dificultățile. În contextul conflictului în curs, Pontiful a subliniat importanța acestui act de curaj, amintind că, în momente de impas și suferință, este esențial să se încerce dialogul și reconcilierea.
”Cuvântul "a negocia" este un cuvânt curajos. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi. Vă este rușine, dar dacă continuați așa, câte decese (vor fi)? Și apoi, se va termina și mai rău. Negociați din timp, căutați o țară care să medieze discuțiile. Astăzi, de exemplu, în războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să medieze, Turcia s-a oferit pentru asta”, a declarat Papa Francisc.
De-a lungul conflictului, Papa Francisc a urmărit să păstreze neutralitatea diplomatică tradițională a Vaticanului. Cu toate acestea, unele observații ale sale au fost interpretate ca manifestând o anumită simpatie față de argumentele Rusiei în privința invaziei din Ucraina. De exemplu, atunci când a menționat că NATO "latră la ușa Rusiei" prin expansiunea sa spre est, a făcut aluzie la tensiunile geopolitice și la riscul escaladării conflictului.