Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina.
AIEA a declarat că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să funcționeze când forțele ruse au ocupat situl Chornobîl în februarie și l-au deținut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage pe 31 martie.
Potrivit declarațiilor lui Rafael Grossi, directorul general al agenției, nivelurile de radiații din zona centralei nucleare de la Cernobîl sunt similare cu cele măsurate înainte de conflict.
„Măsurătorile primite până acum au indicat niveluri de radiații în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict. Reluarea transmiterii datelor privind radiațiile din Zona de Excludere este un pas pozitiv înainte pentru siguranța și securitatea nucleară în Ucraina. Se încheie o lungă perioadă de întrerupere virtuală a informațiilor care a creat multă incertitudine cu privire la situația radiațiilor din zonă, mai ales când era sub ocupație rusă”, a spus directorul general al agenției, Rafael Grossi.
Radiation detectors from the area around the #Chornobyl Power Plant, for the first time since 24 February, are transmitting data to the IAEA monitoring system. Measurements received so far indicate levels in line with those before the conflict. https://t.co/HxfPphlLO1 pic.twitter.com/zfNoGQw3q5
— IAEA - International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) June 7, 2022
Cernobîlul, asediat de armata rusă
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost acaparată de armata rusă, încă din prima zi a invaziei în Ucraina. De atunci, nivelul radiațiilor a crescut alarmant, din cauza vehiculelor militare care au ridicat praful radioactiv din Zona de Excludere.