Preliminariile pentru Campionatul European se puteau termina cu surprize de proporții. Micuța Luxemburg a fost la un pas de calificare dintr-o grupă cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo, Slovacia, Islanda, Bosnia-Herțegovina și Liechtenstein. Și încă are șanse în play-off.
Micuțul stat, cu o populație de doar 660.000 de locuitori și care are un campionat intern format parțial din jucători profesioniști, a bătut la porțile celei mai importante competiții europene interțări. Asta deși, în mod obișnuit, Luxemburg era o echipă cu care alte naționale își îmbunătățeau doar golaverajul, fără a-și pune problema victoriei.
Luxemburg, performera preliminariilor pentru Euro 2024
În 2016, UEFA a decis ca numărul de echipe participante la Euro să fie mărit de la 16 la 24. Însă chiar dacă această decizie le acordă mai multor țări șanse, performanța luxemburghezilor din aceste preliminarii rămâne remarcabilă. Selecționata pregătită de Luc Holtz a reușit să obțină 17 puncte, după ultimul meci din grupă, acel 1-0 cu Liechtenstein. Recordul era deja stabilit de la borna 10, iar Luxemburg a ajuns, practic, pe harta fotbalului european.
Însă, pe lângă numărul de puncte, ceea ce este la fel de impresionant este numărul victoriilor obținute în grupă.
Debutul a fost surprinzător, un 0-0 pe terenul Slovaciei. A urmat însă un "firesc" 0-6 cu Portugalia, meci arbitrat de românul Radu Petrescu, iar apoi, după un 2-0 cu Liechtenstein, Luxemburgul a învins Bosnia cu 2-0 în deplasare. Echipa și-a continuat parcursul cu un 3-1 împotriva Islandei și a bifat trei victorii consecutive, însă la returul cu Portugalia, a încasat din nou multe goluri, nouă.
- Deși Portugalia le-a dat luxemburghezilor 15 goluri în două meciuri, istoria consemnează și un rezultat deosebit, acea victorie cu 4- 2 a Luxemburgului, din 1963, în calificările pentru Cupa Mondială.
În preliminariile pentru Euro 2024, a urmat remiza de pe terenul Islandei, care a arătat că Luxemburg chiar poate fi luată în serios în ceea ce privește șansa de a se califica pentru prima dată la un European.
În meciul considerat decisiv, luxemburghezii trebuiau să învingă Slovacia pentru a-și asigura participarea la turneul final din Germania, însă au cedat cu 0-1. Dar asta nu i-a demoralizat pe jucători, care oricum nu aveau ce pierde, așa că, pe 16 noiembrie, au învins Bosnia și în retur, iar de această dată au făcut-o cu un impresionant 4-1.
Cu toate că a încheiat preliminariile cu un 1-0 cu Liechtenstein, Luxemburg a ratat calificare în mod direct și a terminat grupa pe un onorant loc 3, la 5 puncte în spatele Slovaciei și cu 7 puncte peste ocupanta locului 4, Islanda, ceea ce reprezintă cea mai bună clasare din istoria acestei națiuni. Dacă reușea "minunea", Luxemburg ar fi devenit cea mai slab cotată națiune care ajunge la un turneu final european. Și încă are șanse să o facă după play-off-ul din martie 2024.
Jucătorii naționalei din Luxemburg sunt supranumiți "Leii roșii" (Roud Leiwen)
Însă la nivel individual, unii jucători din Luxemburg sunt legitimați la echipe de club bune din campionate puternice, precum Mainz, St.Pauli, Vittese Arnhem sau Spartak Moscova.
Cel mai valoros jucător din lotul lui Luc Holz este Leandro Barreiro. Mijlocașul de 23 de ani a fost format de nemții de la Mainz și are o cotă de piață de 14 milioane de euro, conform publicației de specialitate Transfermarkt. Valoarea sa este cam cât jumătate din toată echipa luxemburgheză, însă peste orice jucător din lotul României, de exemplu. Cel mai bine cotat "tricolor" este fundașul Radu Drăgușin, de la Genoa, care are o valoare de piață de 10 milioane de euro.
Unul dintre secretele micuței echipe a fost dezvăluit în 2017 de selecționerul echipei Under 17 a Luxemburgului, Reinhold Breu. După un 0-0 cu naționala similară a României, acesta spunea că totul se datorează președintelui Federației Luxemburgheze de Fotbal, Paul Philipp, care este și acum la conducere. El a fost antrenor timp de 15 ani și a jucat mulți ani în Belgia, la un nivel ridicat. Paul Philipp l-a cooptat pe Rene Kremer, care s-a ocupat de dezvoltarea sectorului juvenil, ceea ce a constituit cheia performanțelor care se văd acum.
"Avem un program, o logică, o filosofie", au fost cuvintele lui Reinhold Breu, la acea vreme, într-un interviu pentru GSP.
- Tot în 2017, echipa mare a Luxemburgului a reușit un 0-0 istoric pe terenul gigantului Franța, în preliminariile pentru Mondialul din Rusia, competiție în urma căreia francezii aveau să devină campioni mondiali.
Deși a terminat pe locul 3 grupa preliminară, Luxemburg mai are totuși șanse să se califice la Euro 2024 dacă se va impune în semifinala play-off-ului cu Georgia, ocupanta locului 4 din grupa J, play-off care se va disputa în martie 2024, iar apoi ar urma să joace finala acestui miniturneu cu șase semifinale, având în vedere că trei echipe obțin biletele de calificare.
- Luxemburg ajuns pe locul 87 mondial, din 207 echipe naționale.
Kazahstan poate obține biletele la Euro dacă se impune în play-off
Kazahstan, considerată și ea o națională din lumea a treia a fotbalului, a fost, la rându-i, aproape de o calificare surpriză. A terminat pe locul 4 o grupă complicată, la egalitate cu ocupanta locului 3, Finlanda, și la 4 puncte în urma primelor două clasate, Danemarca și Slovenia, care au același număr de puncte, 22.
Kazahstanul a luptat până în ultima clipă într-o grupă în care mai erau Finlanda, Irlanda de Nord și San Marino. În ultimul meci din grupă, a pierdut cu 1-2 pe terenul Sloveniei, deși o victorie însemna calificare.
Însă trebuie precizat că naționala Kazahstanului este membră UEFA abia din 2002 și nu a mai jucat niciodată la vreun turneu final. Pe parcursul preliminariilor pentru Euro 2024, selecționata lui Magomed Adiev a reușit un surprinzător 3-2 cu Danemarca, după ce a fost condusă cu 2-0. Iar din acel moment, a urmat un impresionant șir de cinci victorii consecutive. Astfel, ca număr de puncte, Kazahstan a ajuns la borna 18, o performanță greu de anticipat. A cedat însă în ultima etapă, în meciul decisiv cu Slovenia, meci care putea însemna calificarea la competiția din Germania.
Dar Kazahstan are o ultimă șansă să prindă Euro dacă se va impune în play-off, acolo unde va întâlni Grecia în semifinale, în martie.
Kazahstan oferă salarii triple față de cele din România
Ca aspect financiar, salariile din fotbalul din Kazahstan sunt mult peste ceea ce oferă campionatul românesc. Unele se ridică și la un milion de euro pe an, iar o remunerație de 500.000 de euro este "la ordinea zilei" în această țară bogată în resurse de petrol.
În comparație, cele mai mari salarii din România ajung la 360.000 de euro pe an, atât cât are Florinel Coman la FCSB. Tot la FCSB, Gigi Becali a făcut o excepție și i-a oferit lui Vlad Chiricheș 400.000 de euro pe an. Însă multe echipe din campionatul nostru oferă salarii medii de 50.000 - 70.000 de euro pe an.
- Cel mai valoros jucător din Kazahstan este mijlocașul stânga Bakhtiyor Zaynutdinov, legitimat la turcii de la Beșiktaș și care este cotat la 6,5 milioane de euro.
Albania este o altă națiune mică, cu populație cam cât Bucureștiul, dar care a reușit a treia calificare consecutivă la un campionat european, după ce a terminat grupa la egalitate cu liderul Cehia, dar peste Polonia golgheterului Lewandowski. La primul European, cel din 2016, albanezii au debutat cu victorie chiar împotriva României, când au și marcat primul lor gol la o astfel de competiție.
- Celor 20 de echipe calificate din preliminarii la Euro 2024 li se adaugă Germania, în calitate de țară gazdă, plus cele trei echipe care vin din acel baraj (play-off) care se va disputa în martie 2024 și în care intră 12 echipe.
- EURO 2024 se va desfășura în perioada 14 iunie - 14 iulie 2024, în Germania.