Guvernul nigerian a cerut Facebook și altor platforme de socializare să împiedice accesul grupării separatiste pro-Biafra (IPOB) pe platformele lor, relatează Africanews.
Guvernul a spus că membrii grupului folosesc aceste platforme pentru a incita la violență și a instiga la ură etnică în țară, iar platformele de socializare nu au luat măsuri pentru a preveni aceste evenimente.
La o întâlnire cu o echipă de la Facebook, la Abuja, marți, ministrul Informației și Culturii, Lai Mohammed, a declarat că, deoarece IPOB a fost interzis și clasificat drept organizație teroristă de către guvern, Facebook nu are nicio justificare pentru a-și ceda platforma organizației.
„Din orice motiv, se pare că acum au ales Facebook drept platformă preferată... iar instrumentele lor includ dezinformare, declarații incendiare și discursuri instigatoare la ură. Ei folosesc transmisiile de pe Facebook pentru a ajunge la adepții lor, care sunt în mii”, a spus Mohammed.
Social media – între exprimare liberă și cenzură
El a susținut că acțiunile membrilor grupului interzis pe rețelele de socializare au implicații în viața reală. Acest apel al guvernului nu intenționează să-i împiedice pe nigerieni să folosească rețelele sociale, dar pledează pentru utilizarea responsabilă.
Nigeria se confruntă cu agitație secesionistă, care a dat naștere la apeluri regionale pentru împărțirea puterii între sudul și nordul Nigeria.
Țara a ridicat o interdicție de șase luni pe Twitter în ianuarie, după ce compania de socializare a eliminat o postare a președintelui Muhammadu Buhari care amenința că îi pedepsește pe secesioniștii regionali.
Companiile de telecomunicații au blocat ulterior accesul utilizatorilor din Nigeria.