În Capitală, ca la țară. Aproape 150 de blocuri din București nu au apă caldă. Oamenii se plâng și spun că își fac duș cu apă rece sau își încălzesc la aragaz. Pe de altă parte, Termoenergetica spune că bucureștenii vor mai suferi din cauza lipsei de apă caldă cel puțin câțiva ani de acum încolo, până când toate țevile vechi și ruginite vor fi schimbate.
Termoenergetica: Bucureștenii vor mai suferi din cauza lipsei de apă caldă cel puțin câțiva ani de acum încolo
Doamna Mariana locuiește de jumătate de an într-unul dintre blocurile din Sectoul 6 al Capitalei, care nu au, în prezent, apă caldă. Ne-a povestit că, de când s-a mutat, la robinet a curs mai mult apă rece.
Mariana, locatar: „De patru zile și am înțeles că abia pe 9 sau 10. Nu vom avea apă caldă. Asta nu înseamnă că e prima dată. Știu ca ai mei copii, care stau trei etaje mai sus, s-au plâns de multe ori în ultimii ani, iar eu mă plâng de nu știu câte ori în ultimele șase luni.”
Reporter: „Și cum vă descurcați?”
Mariana, locatar: „Foarte greu. Cu oale de apă pentru igienă, pentru tot. Mai am și un câine, care și el trebuie îngrijit.”
Tot în același bloc, Alexandru se plânge că fetița lui, care are 13 ani se chinuie să își facă un duș. Acum este bucuros că a venit vara, pentru că iarna trecută nu a avut nici căldură.
Ce spun bucureștenii
Alexandru, locatar: „Ne-au promis că ne vor înlocui țevile, care sunt vechi de 50 de ani, dar așa, cumulat, începând de vara trecută am avut cu țârâita. Eu mă spăl cu apă rece, copilului îi încălzesc. Problema este iarna, când nu ai nici căldură. Din patru luni de iarnă, doar trei săptămâni am avut căldură. În rest a fost frig, în casă erau 16 grade.”
Disperare. Asta este starea în care a ajuns și Doina. Stă împreună cu familia în cartierul Drumul Taberei. Are o fetiță de trei ani și un băiețel puțin mai mare și spune că îi este foarte greu să îi spele pe cei mici.
Doina, locatară: „Am trecut prin niște perioade groaznice, în care mă trezeam că nu am cum să spăl copiii.”
Directorul de la Termoenergetica spune că singura soluție este modernizarea țevilor din capitală.
Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica: „Orașul București nu are de ales în următorii ani. Trebuie să schimbe aceste conducte. Cele 600.000 de apartamente, plus mii de instituții, nu au alternativă. Rețeaua de gaze nu suportă presiune pentru consumatorii individuali. Imaginați-vă ce ar însemna 600.000 de centrale noi.”
Până când vor fi reparate țevile, Termoenergetica a găsit o soluție pentru ca bucureștenii să fie informați atunci când urmează să rămână fără apă caldă. Aceștia au lansat aplicația Termoalert, care actualizează în timp real informațiile cu privire la situația sistemului de termoficare.
Cum funcționează aplicația Termoalert
După ce v-ați instalat aplicația pe telefon introduceți strada pe care locuiți și alegeți punctul termic în functie de numărul blocului. Nu mai rămâne decât să salvați aceste date, iar aplicația vă va notifica de fiecare dată când sunt efectuate lucrări de reparații.
În acest moment, apa caldă vine de la compania de stat Elcen, care deține centrale care produc curent și agent termic. Căldura ajunge în casele oamenilor prin rețele ciuruite, care pierd apă caldă, mai exact 2.000 de tone în fiecare oră. Rețeaua Termoenergetica are 1.000 de kilometri de conducte importante, mari, cu un diametru de un metru. Unele sunt vechi de 70 de ani. Primăria Capitalei a reabilitat anul trecut 15 kilometri de rețea de termoficare, dintr-un total de 700 de kilometri care trebuie reparați. Nicușor Dan spune că ritmul maximum care poate fi atins este de 50 de kilometri de rețea pe an.