Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că trebuie aprobate legi în Parlament în așa fel încât „să nu avem niciun fel de temere referitor la aprobarea celei de-a doua cereri” de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, șeful Executivului și-a propus ca obiectiv ca până la sfârșitul anului 2023, România să aibă un grad de absorbție de aproape 90% a fondurilor europene din precedentul exercițiu financiar.
Nicolae Ciucă a afirmat, în cadrul ședinței Comisiei interministeriale de coordonare a PNRR, că la sfârșitul săptămânii trecute Guvernul a primit aprobarea Comisiei Europene pentru prima cerere de plată de finanțare.
„Vorbim de 2,6 miliarde de euro, bani care se adaugă la suma deja existentă. Vorbim de cele patru miliarde de euro din suma prefinanțată. Din aceste 2,6 miliarde de euro, aproximativ 1,8 sunt fonduri nerambursabile și 760 de milioane sunt bani sub formă de împrumut.
Avem nevoie și de aici încolo de aceeași activitate susținută și de coordonare cu Comisia. Toate aceste ținte și jaloane au fost realizate în deplină coordonare cu Comisia”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a amintit că „au fost o serie întreagă de aspecte ce au trebuit clarificate și sunt convins că și de aici înainte va fi necesar să continuăm să răspundem la toate întrebările care vizează clarificare anumitor decizii pe care le-am luat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor”.
„Prima noastră cerere ne va stimula să lucrăm și mai abitir decât am făcut-o și până acum.
Să putem să înaintăm cea de-a doua cerere care urmează să fie transmisă până la finele acestei luni. Discutăm de 51 de ținte și jaloane. Au fost înaintate toate documentele către Comisie.
Mai sunt două chestiuni care trebuie rezolvate la nivelul aprobării legilor în Parlament și în felul acesta reușim să nu avem niciun fel de temere referitor la aprobarea celei de-a doua cereri. Are o valoare de 3,2 miliarde, dintre care 2,14 sunt fonduri nerambursabile.
România are nevoie de toți acești bani”, a afirmat prim-ministrul în cadrul ședinței de Guvern.
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.
De asemenea, Ciucă a mai precizat că patru miliarde de euro, fonduri europene, au intrat anul acesta în România, sumele fiind asigurate din precedentul exercițiu financiar. Suma se adaugă celor 20 de miliarde de euro, iar în aceste condiții România a ajuns la un grad de absorbție de 67% a banilor europeni.
„La finele anului viitor, 31 decembrie 2023, să putem să comunicăm un procent de absorbție cât mai aproape de 85-90%”, a concluzionat Nicolae Ciucă.