Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, cei mai buni spioni digitali ai Rusiei încep să apeleze la noi instrumente pentru a lupta cu inamicii din interiorul granițelor Rusiei. Pentru a reprima vocile disidente, autoritățile ruse folosesc un adevărat arsenal de instrumente de supraveghere. Aceste instrumente oferă numeroase modalități prin care serviciile de securitate din Rusia, în special FSB (urmașul KGB), pot urmări activitățile zilnice ale utilizatorilor de WhatsApp și Signal, pot monitoriza locația telefoanelor și pot pătrunde în conturile utilizatorilor, așa cum notează publicația The New York Times.
Cu alte cuvintem președintele Vladimir Putin se bazează tot mai mult pe tehnologie pentru a-și exercita puterea politică. În acest fel, Rusia – care rămăsese în urma unor regimuri autoritare precum China și Iranul în ceea ce privește utilizarea tehnologiei moderne pentru exercitarea controlului asupra populației - recuperează rapid decalajul.
"I-a făcut pe oameni să devină foarte paranoici, pentru că dacă comunici cu cineva din Rusia, nu știi dacă este sigur sau nu. Ei monitorizează traficul foarte activ", a declarat Alena Popova, o activistă rusă pentru drepturile digitale. "Înainte era doar pentru activiști. Acum au extins-o la oricine nu este de acord cu războiul din Ucraina", a mai spus aceasta potrivit sursei citate.
Unele firme rusești de tehnologie au început să colaboreze activ cu FSB. Multe dintre acestea sunt deținute de Citadel Group, un conglomerat controlat parțial de omul de afaceri rus Alișer Usmanov. Acesta este cunoscut ca fiind unul dintre "oligarhii favoriți" ai lui Putin și se află pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană. Unele dintre aceste companii încearcă să se extindă în afara granițelor Rusiei.
Publicația The New York Times a obținut sute de fișiere de la o persoană care are acces la aceste tehnologii. Aproximativ 40 dintre aceste fișiere detaliază modul în care funcționează instrumentele de supraveghere ale Kremlinului. Unul dintre aceste programe poate identifica momentul în care oamenii efectuează apeluri vocale și poate spune dacă o persoană folosește mai multe telefoane sau unul singur. De asemenea poate determina locațiile telefoanelor. Un alt program poate colecta parolele introduse pe site-uri web necriptate.
Aceste metode de supraveghere vin în completarea altor tactici folosite de autoritățile ruse pentru a distruge orice formă de disidență în plan intern: campanii de propagandă în mass media sau cenzura internetului.
Noile instrumente de supraveghere ale Moscovei
În ultimele două decenii, liderii ruși s-au străduit să controleze internetul. O parte din eforturi s-au concentrat pe dezvoltarea sistemelor de ascultare a convorbirilor telefonice și de citire a mesajelor text necriptate. Ulterior s-a trecut la supravegherea întregului trafic de internet.
Sistemul pentru Activități de Investigații Operative, sau SORM, a fost inițial un mijloc imperfect de supraveghere. La început, tehnologia a fost folosită împotriva rivalilor politici, cum ar fi Aleksei A. Navalnîi. Dar odată cu invazia Ucrainei, SORM a fost extins la nivelul întregii populații.
Un alt instrument folosit este NetBeholder. Acesta poate cartografia locațiile a două telefoane pe parcursul zilei pentru a discerne dacă acestea s-au aflat la un moment dat în același loc, lucru care poate indica o potențială întâlnire între două persoane.
Protei, o altă companie, oferă produse care asigură transcrierea de la voce la text a convorbirilor telefonice interceptate și instrumente pentru identificarea "comportamentelor suspecte".
Nu te poți ascunde
Pe măsură ce autoritățile și-au întețit eforturile de supraveghere, unii cetățeni au decis să apeleze la aplicații de mesagerie criptate pentru a comunica. Cu toate acestea, serviciile de securitate au găsit, de asemenea, o modalitate de a urmări aceste conversații.
Una dintre funcțiile NetBeholder exploatează o tehnică cunoscută sub numele de "deep-packet inspection", care este folosită de furnizorii de servicii de telecomunicații pentru a analiza unde se duce traficul lor. Asemănător cu cartografierea curenților de apă dintr-un râu, software-ul nu poate intercepta conținutul mesajelor, dar poate identifica ce date circulă și unde anume.
Asta înseamnă că poate localiza momentul în care cineva trimite un fișier sau efectuează un apel vocal pe aplicații criptate precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Astfel, FSB are acces la metadate importante.
Pentru a obține astfel de informații în trecut, guvernele erau obligate să le solicite de la producătorii de aplicații, cum ar fi Meta, care deține WhatsApp. Companiile respective decideau apoi dacă să le furnizeze sau nu.
Kremlinul a încercat chiar să exporte unele dintre aceste tehnologii. Documentele arată că Moscova a încercat să vândă aceste produse în Europa de Est, Asia Centrală, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud. Echipamentele Protei au fost folosite de pildă de o companie de telecomunicații din Iran.