Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocierile cu SUA, privind minereurile Ucrainei sunt în etapele de final. Vicepremierul ucrainean: „Aproape toate detaliile-cheie au fost finalizate”

Statele Unite ale Americii continuă să medieze un acord de încetare a războiului între Rusia și Ucraina. Între timp, vicepremierul ucrainean, Olga Ștefanișina, susține că țara sa avansează în negocierile cu americanii în ceea ce privește resursele minerale ucrainene.

Negocierile cu SUA, privind minereurile Ucrainei sunt în etapele de final

Pentru moment, oficialii de la Kiev nu au dat prea multe detalii legate de conținutul documentelor, însă Washingtonul propusese inițial să aibă parte de 50% din ceea ce înseamnă resursele ucrainene rare și exploatarea lor, în schimbul opririi războiului.

„Echipele Ucrainei şi SUA sunt în faza finală a negocierilor asupra acordului privind mineralele. Negocierile au fost foarte constructive, cu aproape toate detaliile-cheie finalizate. Ne angajăm să finalizăm rapid această chestiune, pentru a continua cu semnarea actelor. Sperăm că, atât liderii SUA, cât și liderii Ucrainei, ar putea să-l semneze și să-l aprobe la Washington, cât mai curând, ca să ne prezentăm angajamentul pentru deceniile următoare", a postat Olga Ștefanișina, pe rețelele de socializare.

Propunerea inițială a lui Trump dezavantaja Kievul

Președintele Donald Trump consideră că este normal ca ucrainenii să cedeze jumătate din acele resurse, ca o compensaţie pentru ajutorul pe care SUA l-au furnizat Kievului, în războiul cu Rusia. Acea propunere inițială a fost refuzată de Volodimir Zelenski, pentru că nu cuprindea nicio menţiune despre solicitările Kievului referitoare la garanţiile de securitate. Drept urmare, Trump și Zelenski au intrat în conflict, chiar public, mai ales după ce președintele american l-a numit dictator pe cel ucrainean.

În plus, Zelenski a considerat că acea propunere inițială nu era echitabilă pentru țara sa, care ar fi urmat să rămână îndatorată timp de multe generații și că el nu vrea să-și „vândă țara” în acest fel, cu toate că recunoaște că această modalitate de a-i plăti pe americani ar fi corectă, dar nu în acei termeni.

Ceea ce a cerut inițiat Trump a fost ca americanii să beneficieze de pe urma acelor zăcăminte în valoare de aproximativ 500 de miliarde de euro, în contul ajutorului pe care SUA l-au dat până acum. Numai că suma nu ar fi atât de mare, ci s-ar ridica la aproximativ 100 de miliarde.

În plus, fostul preşedinte american, Joe Biden ar fi aprobat acel ajutor ca donaţii, nu ca împrumuturi.

În subsolul Ucrainei există resurse importante, precum petrol, gaze naturale, uraniu, litiu şi alte minerale rare. Potrivit Institutului de Geologie, Ucraina deține și elemente rare, precum Lantan și Ceriu, utilizate în fabricarea televizoarelor și a sistemelor de iluminat. Apoi Neodim, utilizat în turbine eoliene și baterii, dar și Erbiu și Ytriu, ale căror aplicații variază de la energia nucleară, la lasere. Ucraina are și rezerve de Scandiu, însă datele detaliate sunt clasificate.

Unele dintre aceste resurse sunt esențiale pentru industra apărării, de exemplu, sau pentru înalta tehnologie, industria aerospațială și energia verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE