România își începe parcursul din cea de-a doua divizie valorică a Ligii Națiunilor în Muntenegru. Luptăm, așadar, cu gazdele acestei partide, cu Bosnia și Herțegovina, dar și cu Finlanda, în grupa C, pentru o șansă suplimentară de a accede la turneul final al Campionatului European din 2024, în caz că nu vom reuși din preliminarii.
Nici noi, nici oponenții noștri nu ne putem lăuda cu evoluții reușite, înaintea meciului de pe 4 iunie, ora 21:45, de pe Stadionul Național din Podgorica. Sub noul antrenor, Edward Iordănescu, România - locul 48 în clasaentul FIFA, în acest moment - a pierdut amicalul de acasă cu Grecia, 0-1, și a remizat în Israel, 2-2, după ce a condus cu 2-0.
De altfel, căutam victoria de 5 partide încoace, de la un ultim 1-0 acasă, cu Armenia. Au urmat două egaluri și două înfrângeri.
În meciurile directe stăm o idee mai bine. Iar ultima confruntare am câștigat-o cu 1-0, în 2018.
Muntenegru, proaspăt promovată în cea de-a doua divizie valorică
Muntenegrenii, locul 70 în clasamentul FIFA, vin după o promovare din cel de-al treilea eșalon valoric al Ligii, dar și după o serie de cinci meciuri similară cu a noastră. Au trei înfrângeri și un egal, dar în martie, anul acesta, în ultima partidă disputată, au învins Grecia cu 1-0.
Presa de la noi a preluat informații din media locale, care îi dau drept incerți pe cei mai cunoscuți fotbaliști din tabăra gazdelor: Stevan Jovetic (trecut pe la Manchester City, Inter sau Fiorentina, în prezent la Hertha Berlin) și fundașul central al lui Atletico Madrid, Stefan Savic.
Din lot mai fac parte și doi fotbaliști cunoscuți din prima ligă românească: Risto Radunovic (FCSB) și Marko Vucevic (UTA).
Naționala, 4 meciuri în 11 zile
După deplasarea de la Podgorica, România joacă marți, în Bosnia, la Zenica. Apoi, pe 11 iunie jucăm cu Finlanda și pe 14 iunie cu Muntenegru acasă, la București.
Naționala joacă pe recent inaguratul Stadion Giulești, la mai bine de 11 ani de la ultima partidă disputată aici. Pe "Valentin Stănescu", ai noștri învingeau Bosnia și Herțegovina cu 3-0, în prelimariile pentru EURO 2012.
De departe reperul în ecuația România-Giulești rămâne partida antologică cu Germania. În 2004, după unul dintre cele mai bune jocuri din istoria sa, Naționala trimitea acasă "Panzerele" șifonate: a fost 5-1 pentru tricolori, iar presa din Germania nu s-a sfiit să îi facă pe Kahn, Lahm și compania...."cârnați".
Lotul României pentru primele 4 meciuri din Liga Națiunilor
Selecționerul Edward Iordănescu a convocat nu mai puțin de 30 de jucători pentru această rundă consistentă de partide din grupa C a diviziei secunde din Liga Națiunilor.
PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga | Cehia, 15/0), Marian Aioani (Farul Constanța, 0/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 0/0)
FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 6/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 16/2), Adrian Rus (Fehervar | Ungaria, 12/0), Iulian Cristea (FCSB, 3/0), Virgil Ghiță (KS Cracovia | Polonia, 1/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo | Italia, 71/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 9/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 23/1), Mario Camora (CFR Cluj, 7/0), Marius Ștefănescu (Sepsi OSK, 0/0)
MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Rakow Czestochowa | Polonia, 5/0), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 22/3), Darius Olaru (FCSB, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 52/6), Sergiu Hanca (KS Cracovia | Polonia, 5/0), Octavian Popescu (FCSB, 2/0), Nicolae Păun (Sepsi OSK, 0/0), Valentin Mihăilă (Atalanta | Italia, 7/1), Alexandru Mitriță (PAOK Salonic | Grecia, 17/3), Alexandru Crețu (Universitatea Craiova, 5/0), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 37/2), Marius Marin (Pisa | Italia, 3/0)
ATACANȚI: Denis Alibec (Atromitos | Grecia, 23/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 15/1), George Pușcaș (Pisa | Italia, 27/8), Florin Tănase (FCSB, 11/1)