Camera Deputaţilor urmează să dezbată luni moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, iar votul va fi dat miercuri.
Iniţial, moţiunea simplă, intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului Bode care a anunţat că este "angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine".
Semnatarii moţiunii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului acestuia este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".
"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.
În opinia iniţiatorilor, "eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'", printr-o "licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie".
Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.
Bode mai este acuzat în moţiune că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister".
"Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos", mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
UPDATE Marcel Ciolacu are deja documentele privind informațiile despre George Simion. El a cerut SIE să solicite Ucrainei desecretizarea lor
Șeful Comisiei de Control din SRI, susține însă că există „dovezi și acuzații clare” că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din agenția rusă de informații militare externe.
Cum arată cele trei buletine de vot pentru referendumul din București, din 24 noiembrie 2024
Biroul Electoral Central a stabilit machetele buletinelor de vot pe care bucureștenii le vor primi pe 24 noiembrie 2024, la referendumul local organizat în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu: România ar putea adera la Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, că România a finalizat toate măsurile necesare pentru aderarea la spațiul Schengen și este pregătită să facă acest pas de la 1 ianuarie 2025.
Alegeri prezidențiale 2024. Ce arată două sondaje publicate cu 10 zile înainte de alegeri. Scenariile pentru turul doi
Două sondaje apărute în aceeași zi, pe 14 noiembrie, unul de la INSCOP și celălalt de la AtlasIntel, arată care sunt intențiile de vot ale alegătorilor români, cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România.
Parlamentul, între meritocrație și dinastie. Gradul de rudenie și numele de familie, criterii pe listele tuturor partidelor parlamentare
Simbolul democrației și voinței imperative a votului la urne, Parlamentul României are, la o privire mai atentă, și trăsături dinastice. Fii, soți, gineri, fini sau nași găsim în toate partidele.
Istoricul alegerilor prezidențiale din România: 8 scrutine, 4 președinți. De la „Credeți în Dumnezeu?" la „Mihaela, dragostea mea!"
România se pregătește de al nouălea scrutin prezidențial de la căderea regimului comunist. În ultimii 35 de ani de alegeri libere, România a avut patru președinți: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Ce s-ar întâmpla dacă Roxana Mînzatu ar fi respinsă pentru postul de comisar european. Precedentul Rovana Plumb
România ar fi nevoită să vină cu o altă propunere pentru postul de comisar european în cazul în care Roxana Mînzatu nu ar fi validată de Parlamentul European, în condițiile în care a fost întrebată în timpul audierilor despre locuința din Brașov pe care ar fi extins-o ilegal.