Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilier inspirat de războiul din Ucraina. Câțiva voluntari ucraineni licitează mobilă făcută din echipamente militare

Câțiva voluntari ucraineni au pornit o mică afacere ecologică în sprijinul armatei lor. Ei reciclează echipamentele militare folosite pe câmpul de luptă, pe care vor să le liciteze ca obiecte de design interior. În final, profitul va fi donat armatei, pentru achiziția de arme noi.

Nataliia Kuzma, voluntar, managerul proiectului GIT: Be Brave: Aceasta este o masă cu sticlă termorezistentă. Sunt materiale de calitate, iar vopseaua este ecologică. Am păstrat inscripțiile originale pe aceste cutii vechi. Fiecare produs este marcat cu numele proiectului: GIT. Acest capac se deschide și poți depozita în interior ceva rar, valoros, de exemplu documente sau băuturi speciale. Există amortizoare cu gaz, astfel încât capacul să nu facă zgomot când îl închidem.

Natalia conduce o echipă formată din voluntari care merg pe câmpul de luptă și adună echipamentele militare folosite. Mai departe, obiectele trec prin mâna unui fierar și prin atelierul unei artiste, ca să ajungă, în final, elemente de mobilier.

Yana Budynchuk, artist: Acesta este stilul Petrykivka, inspirat din satul cu același nume. Stilul este folosit, în principal, pentru a picta case și vase, dar și cuferele de război care nu au fost niciodată pictate astfel. Este o provocare pentru noi. Principalul motiv ales de noi este cel floral. Florile sunt aici pentru că ele trec prin război și ies la suprafață. Încearcă să pătrundă, cum fac ghioceii. 

Yurii Sentymrei, fierar: I-am atașat un mâner acestui proiectil, care va fi montat aici. Te va ajuta să deschizi această cutie. Cred că începând de acum stilul militar va fi popular pentru o lungă perioadă. Toți prietenii și toate rudele noastre sunt acolo. Toate acestea vor rămâne în memoria noastră vreme îndelungată.

Proiectul denumit ''Be Brave'' reprezintă mai multe cauze

Voluntarii încearcă să pună în valoare echipamentele militare folosite, să curețe mediul de deșeuri și, în același timp, să ajute armata ucraineană.

Nataliia Kuzma, voluntar, managerul proiectului „GIT: Be Brave”: Aceste obiecte sunt folosite în luptă, sunt obiecte care te inspiră. Lucruri rare care exprimă curajul și rămân ca simboluri în istorie, parte din războiul început în 2022.

Noi facem voluntariat și trimitem câștigurile armatei. Există o latură ecologică a proiectului. De la începutul războiului, aproape 60.000 de cartușe nefolosite au rămas pe câmpul de luptă. Noi demonstrăm că aceste resturi pot fi transformate în ceva util.

15 lăzi golite de muniție și 30 de cartușe reciclate se numără printre obiectele deja reinventate. Produsele vor fi scoase la licitație, iar banii obținuți vor ajunge la armata ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE