Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că președintele rus Vladimir Putin vrea să transmită, prin turneul diplomatic pe care-l efectuează în Orientul Mijlociu, că Rusia vrea să devină o putere cu ”rol important în negociere”, în contextul războiului Israel-Hamas. În direct la Euronews România, profesorul de Științe Politice a evidențiat că liderul de la Kremlin vrea să consolideze relațiile diplomatice cu Emiratele Arabe și cu Arabia Saudită pentru a demonstra că ”nu e izolat” și că vrea ”să demonstreze că este câștigător în fața Occidentului și a SUA”.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a afirmat că vizita efectuată de Putin în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită ”este stabilită chiar în contextul războiului din Gaza”.
”Rusia vrea să devină o putere care are un rol important în negociere. S-a plasat deja în acel război de partea palestinienilor și arabilor împotriva Israelului. A fost ceva ce l-a surprins pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru că relațiile personale ale lui Netanyahu cu Putin erau bune, aș putea spune foarte bune.
Niciodată Netanyahu nu a criticat atacarea Ucrainei, nu a fost niciun sprijin pentru Ucraina. Nu era la putere când s-a produs atacul, dar ca lider al Opoziției a preferat să rămână în expectativă și după ce a venit la putere, nu a făcut niciun gest împotriva lui Vladimir Putin. Israelienii au fost surprinși de această reacție”, a precizat Cristian Pîrvulescu, la Euronews România.
Cristian Pîrvulescu: ”Putin are nevoie de sprijinul lumii arabe”
”Calculele lui Putin au fost foarte clare. Are nevoie de sprijinul lumii arabe. Are nevoie, pe de o parte, pentru că în interiorul OPEC+, Rusia face parte din această organizație din 2017, de asta se numește și OPEC+. Sunt țările producătoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, la care s-au adăugat Rusia și țările pe care Rusia le controlează.
OPEC+ a fost o întreprindere care a pregătit războiul din Ucraina, pentru că a negociat stabilirea unor prețuri la petrol care să fie favorabile Rusiei. Rusia are totuși un preț de producție destul de ridicat, la 50 de dolari barilul.
Orice preț al petrolului sub 50 de dolari barilul înseamnă o pierdere pentru Rusia, așa că după negocierile din 2017, prețul barilului a crescut semnificativ, de la 25 de dolari la peste 80, iar în timpul primelor luni de război în Ucraina la peste 120 de dolari barilul”, a evidențiat politologul.
Pîrvulescu, despre scopul turneului lui Putin: ”E o încercare de a face o demonstrație că Rusia nu mai este izolată”
”Relația cu Emiratele Arabe și cu Arabia Saudită a rămas foarte bună și asta vrea să demonstreze Putin că nu e izolat.
E o încercare de a face o demonstrație că Rusia nu mai este izolată într-un context în care Ucraina trece prin momente dificile pentru că sprijinul financiar american este neclare în momentul de față.
Prietenul politic al lui Putin, premierul maghiar Viktor Orban, încearcă să blocheze începerea negocierilor cu Ucraina.
Putin punctează nu pentru alegerile de anul viitor pe care le va câștiga en fanfare, pentru că nu va exista adversar. Vrea să demonstreze că este câștigător în fața Occidentului și a SUA”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.