Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiunile de căutare și salvare continuă printre ruinele orașelor turce

Misiunea periculoasă a echipelor de căutare și salvare printre dărâmături în Antakya pare nesfârșită. O echipă turcă a fost de acord să ia jurnaliștii Euronews cu ea în timpul unei astfel de operațiuni. De la cutremurul cu magnitudinea de 7,7 grade care a lovit luni regiunea, toate echipele sunt la datorie.

Mulți dintre cei implicați în căutarea supraviețuitorilor printre dărâmături sunt voluntari fără experiență anterioară, dar asta nu îi împiedică să continue. Aici, unde se afla o clădire de cinci etaje, singurele lucruri care au rămas sunt resturile și speranța, împotriva tuturor șanselor.

Nenumărate ore de muncă pentru salvarea supraviețuitorilor

Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Ceea ce se întâmplă aici este de-a dreptul extraordinar: în urmă cu aproximativ patru ore, aceste echipe de salvare au început să audă zgomote. Le-au cerut tuturor celor de aici, de pe stradă, să facă liniște. Motoarele mașinilor și ale excavatoarelor să fie oprite. Comunicau cu cineva, iar acum acea persoană este gata să iasă în sfârșit la lumină.”

Au fost aduse mai multe echipe și echipamente - și chiar au fost chemați membri ai familiei pentru a încerca să ghideze salvatorii prin planul de construcție pentru a accelera procesul. Câteva momente mai târziu... în etapa crucială pentru această salvare... un strigăt brusc despre prăbușirea unui baraj - și haos.

Salvatorii aleargă printre dărâmături - căutările sunt suspendate. Până la aflarea veștii că a fost o alertă falsă, oficialii turci îi acuză pe jefuitori că au încercat să răspândească informații false, irosind ore prețioase de muncă de salvare a vieților omenești.

Bărbat: „Îi aștept pe fratele meu, pe soția lui și pe copiii lor. Sunt plin de speranță pentru că există supraviețuitori care au părăsit dărâmăturile în viață. Nu mi-am pierdut credința.”

Dar miracolul pe care mulți îl sperau nu era menit să se întâmple, iar durerea, care este deja imensă, a crescut puțin mai mult. Ca și cum valul de durere și distrugere care scufundă această țară nu ar vrea să se retragă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE