Emmanuel Macron a făcut o declarație controversată pe 26 februarie, în care a spus că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, pentru a da o mână de ajutor în războiul cu Rusia.
Între timp, a venit și reacția ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, care a confirmat ceea ce spuneau rușii, adică declanșarea unui război mondial în cazul în care militarii occidentali ajung în Ucraina. El a spus că Ungaria "nu este dispusă să trimită nici arme și nici soldați în Ucraina" și că "vorbele contează".
Într-un interviu pentru agenția rusă Tass, el a precizat că trimiterea trupelor NATO în Ucraina ar fi "cu adevărat periculoasă" și "ar aduce mai aproape riscul terifiant al unui război mondial. Prin urmare, vom face întotdeauna apel la toți aliații și colegii noștri să se abțină de la orice acțiuni sau declarații care ar putea aduce mai aproape riscul unui război mondial."
Ministrul ungar de externe: Prezența trupelor occidentale în Ucraina riscă un "război mondial"
Ungaria a menținut o relație mai strânsă cu Moscova decât orice alt membru al Uniunii Europene sau NATO și chiar l-a felicitat pe președintele Vladimir Putin pentru obținerea unui nou mandat, cu toate că majoritatea lumii occidentale consideră că alegerile au fost manipulate.
Maghiarii s-au opus în mod repetat trimiterii suplimentare de bani și arme Kievului.
"Poziția noastră este foarte clară când vine vorba de războiul din apropierea noastră. Credem că Rusia nu poate fi învinsă în acest război. Dar, în același timp, pe măsură ce transporturile de arme din Occident continuă, nici Rusia nu poate câștiga prea mult. Aceasta înseamnă că negocierile trebuie să aibă loc în orice caz.
Deci, dacă trebuie să aibă loc negocieri, atunci întrebarea mea este: de ce să nu le avem mai devreme decât mai târziu? Cu cât încep negocierile mai devreme și cu cât se va stabili mai devreme încetarea focului, cu atât vor muri mai puțini oameni și vor fi mai puține distrugeri. Și cu atât mai puțină va fi nevoia de reconstrucție. Prin urmare, abordarea noastră este că o încetare a focului și negocierile trebuie stabilite și începute cât mai curând posibil.
Când vine vorba de posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, în numele unor state membre NATO, este cu adevărat periculos, pentru că nu vrem să ne confruntăm cu o amenințare", a spus Szijjarto, care a subliniat că Ungaria își menține deschise canalele de comunicare cu Rusia. El a adăugat că Putin și Orban "pot purta discuții în orice moment este nevoie să interacționeze".
Comentariile lui Macron din urmă cu câteva săptămâni, au stârnit panică și au dus la o negare imediată din partea majorității aliaților NATO, deși nu toți liderii europeni i-au condamnat mesajul.
Președintele Franței și-a nuanțat declarațiile a doua zi, însă la scurt timp, a continuat să susțină că își menține ideea ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina, la nevoie, pentru a se asigura că Rusia nu câștigă războiul.