Marea Britanie va oferi Republicii Moldova 10 milioane de lire sterline pentru a o ajuta să facă față “ingerinței maligne” a Rusiei. Banii vor fi folosiți, în special, pentru promovarea reformelor economice și pentru măsuri de combatere a corupției. Finanțările au fost anunțate de către ministrul de Externe de la Londra, James Cleverly, care a vizitat joi Chișinăul.
Oficialul britanic a dat asigurări că Regatul nu va sta deoparte în timp ce Moscova subminează democrația și suveranitatea Republicii Moldova.
James Cleverly, ministrul britanic de Externe: „De mulți ani, Rusia încearcă să destabilizeze guvernele pro-europene din Moldova, să producă o schimbare de guvern din afara țării. Cea mai recentă tentativă, care presupunea ocuparea violentă a clădirilor guvernamentale, a fost anunțată și criticată de guvernul SUA în urmă cu doar câteva zile, iar eu mă alătur acestor condamnări.”
Ministrul britanic de Externe, în vizită la Chișinău
Vizita la Chișinău a oficialului britanic are loc într-o perioadă marcată de ample proteste ale partidelor proruse. Guvernul moldovean susține că se confruntă cu o agresiune hibridă din exterior pentru a deturna procesul de integrare europeană a țării.
Nicu Popoescu, ministrul moldovean de Externe: „Astăzi, Moldova nu se confruntă cu amenințări militare. Astăzi, Moldova se confruntă cu amenințări hibride. Protestatarii sunt plătiți și susținuți de Rusia și oligarhi care încearcă să aducă violența pe străzile noastre.”
Chișinăul a fost vizitat și de către reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, care a menționat că Washingtonul va ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor externe. Oficialul american a anunțat și un pachet financiar de 300 milioane de dolari pentru depășirea crizei energetice ca urmare a războiului din Ucraina.
Tot săptămâna aceasta Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că negociază cu UE un ajutor de 40 milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților de apărare. Banii vor fi folosiți și pentru procurarea de radare de supraveghere a spațiului aerian.
Chișinăul a acuzat anterior Rusia că unele rachete lansate asupra Ucrainei au pătruns în spațiul său aerian. De asemenea, au fost înregistrate mai multe cazuri când fragmente ale rachetelor au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.