Spania este una dintre destinațiile preferate ale românilor, și nu doar în scop recreativ, ci și în scopul de a munci acolo sau ca stabiliment definitiv pentru mulți dintre ei. În acest context, la invitația premierului Marcel Ciolacu, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a sosit la București, pentru a perfecta unele acorduri.
Unul dintre ele este acela ca românii din Spania să poată obține dubla cetățenie până la finalul acestui an.
"Românii o vor obţine, nu blochează nimeni. Acordul este în acest moment la ministrul Justiţiei din Spania", a spus Marcel Ciolacu.
Românii din Spania vor obține cetățenie dublă
Guvernul României anunță că, potrivit Observatorului Permanent de Imigrație spaniol, la 1 ianuarie 2024, în Spania se aflau 1,12 milioane de români rezidenți. Asta înseamnă că românii reprezintă 40% dintre cetățenii comunitari rezidenți în Spania și 17% din totalul străinilor.
Documentul privind dubla cetățenie se află într-o "etapă foarte avansată de consultare", după cum anunță Guvernul de la București.
”Acordul bilateral va confirma legăturile speciale construite de-a lungul timpului între națiunile noastre. Stau mărturie comunitățile noastre, familiile mixte româno-spaniole, moștenirea comună culturală și lingvistică, dar și vocația europeană pe care o împărtășim, într-un moment în care Uniunea Europeană trebuie să demonstreze unitate.
Comunitatea românească este liant și catalizator al relației bilaterale strategice dintre România şi Spania. Îi mulțumesc omologului și prietenului meu Pedro Sánchez pentru modul în care românii sunt ajutați să se integreze în societatea spaniolă, să-și protejeze drepturile și să-și păstreze valorile naționale”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului Guvernului.
Premierul României a spus că vrea ca Bucureștiul să găzduiască și următoarea ședință comună a celor două guverne.
Se va discuta și consolidarea cadrului bilateral în domeniul educației și va exista și un acord referitor la "înființarea și funcționarea secțiilor bilingve româno-spaniole și organizarea examenului de bacalaureat bilingv româno-spaniol în unitățile de învățământ liceal din România".
Ciolacu spune că acum există unele dificultăți tehnice în negicierea acestui acord. În Spania, este ilegală deținerea cetățeniei duble, iar un străin care vrea să obțină cetățenie spaniolă trebuie mai întâi să renunțe la cetățenia țării din care provine.
Pentru români, obținerea cetățeniei spaniole înseamnă un salariu mai bun, de exemplu, sau o carieră în educație sau în administrația publică spaniolă.
În Spania, nivelul pensiei minime este de 1.100 de euro.