Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la clubul sportiv al Armatei Steaua. Se verifică activitatea complexului Steaua Ghencea din 1 ianuarie 2021, de când s-a dat stadionul în folosință, și până în prezent, potrivit unor surse guvernamentale.
Corpul de Control cercetează modul de obținere a veniturilor și felul în care au fost cheltuiți banii publici în administrarea stadionului.
În ultima săptămână, FCSB și Clubul Sportiv al Armatei Steaua au negociat intens pentru ca meciul FCSB - Dinamo să se joace pe arena din Ghencea. Nu s-a ajuns însă la o înțelegere, în special din cauza unor clauze privind posibilele distrugeri cauzate de fanii celor două formații.
În criză de timp, clubul gazdă a propus amânarea meciului, variantă neagreată însă de Liga Profesionistă de fotbal, astfel că meciul se va juca pe Stadionul Arcul de Triumf, cu mai puțin de opt mii de suporteri în tribune.
Cunoscută și drept casa rugby-ului, arena a găzduit în ultimele luni meciurile de pe teren propriu ale echipei Dinamo, dar și meciuri ale naționalei feminine de fotbal, partide din campionatul național de rugby și chiar jocuri de oină.
FCSB - Dinamo va fi primul meci cu grad mare de risc care se va juca aici, iar fanii dinamoviști vor primi maximum 400 de bilete pentru acest meci, adică 5% din capacitatea stadionului.
Ce a transmis CSA Steaua
CSA Steaua a motivat decizia printr-un comunicat în care spune că echipa lui Gigi Becali nu a putut prezenta actele necesare pentru a evolua în Ghencea, mai exact „polița de asigurare pentru acte de vandalism și biletul la ordin avalizat pentru asigurarea protecției gazonului”.
”Cu privire la negocierile purtate între Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” și reprezentanții SC Fotbal Club FCSB SA, în vederea încheierii unui contract de punere la dispoziție în vederea disputării partidei SC Fotbal Club FCSB SA-FC Dinamo 1948, facem următoarele precizări:
Pozițiile exprimate de membrii comisiei de negociere a CSA Steaua au fost, în toate împrejurările, de bună credință și în interesul respectării cadrului legislativ. În niciun moment nu au fost formulate condiții sau pretenții nejustificate sau în afara legii.
Negocierile pentru semnarea contractului de punere la dispoziție a stadionului „Steaua” au intrat în impas ca urmare a faptului că reprezentanții clubului FCSB au transmis oficial că nu pot prezenta documentele stabilite de comun acord în procesul verbal de negociere, mai exact polița de asigurare acte de vandalism și biletul la ordin avalizat pentru asigurarea protecției gazonului.
Ținând cont de procedurile interne ale Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, cât și de experiențele contractelor anterioare de punere la dispoziție a stadionului, încheiate cu FRF și UEFA, ne-am aflat în imposibilitatea de a accepta o garanție de alt tip, neconformă cu cea prevăzută în reglementările interne.
Această soluție este uzuală în practica administrării bazelor sportive din România. Spre exemplu, menționăm că la închirierea stadionului „Național Arena” de către clubul nostru, în aprilie 2018, pentru partida din liga a 4-a dintre Steaua București și Academia Rapid, am pus la dispoziție o poliță de asigurare, la fel ca și toate structurile sportive care au organizat evenimente pe stadionul „Steaua”.
În final, asigurăm toată opinia publică că am avut și avem toată deschiderea și disponibilitatea de a încheia contracte de punere la dispoziție a stadionului „Steaua” cu toate entitățile sportive interesate, în condițiile respectării cadrului legislativ aplicabil”, se arată în comunicatul clubului CSA Steaua.
În anul 2011, când FCSB a fost evacuată din Ghencea, clubul lui Becali acumulase datorii de 1,2 milioane de lei pentru neplata chiriei și a utilităților.