Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European cer suspendarea dreptului de vot al Ungariei din cauza încălcării normelor statului de drept, informează Euractiv. Socialiștii și popularii europeni, împreună cu grupurile Alianța Liberă Europeană, Renew Europe și The Left, vor vota mâine o rezoluție prin care forul legislative european va solicita Consiliului European să înceapă procesul de retragere a dreptului de vot al Ungariei.
Ungaria are probleme în privința respectării normelor statului de drept
Decizia Parlamentului European vine pe fundalul refuzului premierului ungar Viktor Orban de a vota ajutorul financiar prevăzut să fie trimis de Uniunea Europeană către populația ucraineană care suferă de pe urma agresiunii Rusiei.
Totodată, Parlamentul European cere deschiderea unei anchete cu privire la decizia Comisiei Europene de a debloca fondurile europene pentru Ungaria, urmată de un proces în instanța supremă a UE și o posibilă moțiune de cenzură.
Comisia a eliberat fonduri de 10 miliarde euro pentru Ungaria pe 13 decembrie, în ajunul unui summit european la care s-a discutat despre sprijinul pentru Kiev. Analiștii politici au considerat că gestul de bunăvoință al Comsiei Europene ca o încercare de a flexibiliza poziția premierului ungar Viktor Orbán care și-a exprimat veto-ul privind ajutorarea financiară a Kievului și refuza începerea procesului de negocieri privind aderare Ucrainei la Uniunea Europeană. Parlamentul European a acuzat Comisia Europeană că a cedat „șantajului” Ungariei.
Paralementul Europan cere suspendarea dreptului de vot ale Ungariei, în temeiul articolului 7 din Tratatul UE
Cu acordul unei majorități – formată din socialiști (S&D), grupul Verzilor/ALE, PPE de centru-dreapta, liberalul Renew și grupul Stânga – se așteaptă ca Parlamentul să aprobe o rezoluție puternic formulate. Cele două puncte cheie din rezoluția sunt solicitarea Consiliului de a începe procesul de decădere a drepturilor de vot ale Ungariei, în temeiul articolului 7.2 din Tratatul UE, și lansarea unei anchete parlamentare pentru a determina legalitatea deciziei Comisiei de a debloca fondurile europene către autoritățile de la Budapesta, cu un avertisment privind eventualitatea deschiderii unei proceduri în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene
Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede posibilitatea de a suspenda drepturile de membru al Uniunii Europene (UE) (cum ar fi dreptul de vot în cadrul Consiliului Uniunii Europene) în cazul în care o țară încalcă în mod grav și persistent principiile pe care se întemeiază UE, așa cum sunt definite în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor care aparțin minorităților).
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede posibilitatea de a suspenda drepturile de membru în cazul în care un stat din spațiul comunitar încalcă în mod grav și persistent principiile pe care se întemeiază UE
Articolul 7 prevede că Parlamentul, cu aprobarea unei majorități de două treimi, poate cere Ungariei să răspundă în fața Consiliului European cu privire la încălcările sale ale statului de drept, după care liderii naționali ai UE ar putea decide să renunțe la drepturile de vot ale țării.
”Vrem să trimitem un semnal puternic Comisiei Europene: dacă cei dela Comisie pur și simplu distribuie miliarde de euro pentru a influența Ungaria să renunțe la dreptul ei de veto, nu vor scăpa. În Ungaria, statul de drept nu funcționează. De aceea, Parlamentul European lansează înaintează acum această rezoluți împotriva Comisiei Europene”, a declarant unul dintre principalii negociatori ai rezoluției, europarlamentarul din Grupul Verzilor, Daniel Freund.
Parlamentul European reproșează Comisiei Europene că a cedat șantajului lui Viktor Orban
Majoritatea eurodeputaților din Parlamentul European spun că decizia de a elibera fondurile nu s-a bazat pe îmbunătățiri obiective în sistemul judiciar și statul de drept din Ungaria, așa cum susține Comisia Europeană.
Parlamentul speră să trimită un avertisment Comisiei înainte de un summit UE din 2 februarie și să împiedice executivul să deblocheze fonduri suplimentare către Ungaria în schimbul acceptului lui Viktor Orbán pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar al Uniunii Europene pentru eforturile de apărare ale Ucrainei în fața agresiunii ruse.
„Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a permis să fie șantajată de Viktor Orban și a eliberat 10 miliarde de euro din bani ai contribuabililor pentru Ungaria, în ciuda corupției masive din această țară. Parlamentul European nu este de acord cu acest lucru și își va contesta decizia în fața Curții Europene de Justiție”, a declarat pentru Euractiv europarlamentarul din Grupul Renew Europe, Moritz Körner.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a permis să fie șantajată de Viktor Orban și a eliberat 10 miliarde de euro din bani ai contribuabililor pentru Ungaria
Euractiv comentează poziția Grupului Renew din Parlamentul European, exprimată în această rezoluție, ca o încercarea a liberalilor de a destabiliza candidature Ursulei von der Leyen, care aparține Partidului Popular European, de a obține un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene. Liberarii europeni au propriul lor candidat la postul de șef al executivului European, actualul comisar pengtru piață internă, francezul Thierry Breton.