Președintele rus, Vladimir Putin și președintele belarus, Alexander Lukașenko se vor întâlni pe 23 mai la Soci. Cei doi lideri sunt așteptați să discute detalii ale cooperării belaruso-ruse și îndeplinirea înțelegerilor anterioare de către cele două guverne, conform Belta, agenția națională de știri de stat a Republicii Belarus.
Cei doi lideri au ajuns la un acord privind organizarea unei întâlniri la scară largă în marginea summitului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Moscova din 16 mai.
La întâlnirea cu guvernatorul regiunii Nijni Novgorod din Rusia, Gleb Nikitin, din 19 mai, Aleksandr Lukașenko a declarat că intenționează să discute cu Vladimir Putin importanța substituției importurilor, adăugând că aceasta este problema cea mai importantă pentru cele două economii în condițiile actuale.
Cooperarea dintre cele două țări se bazează pe legături economice puternice
„Am discutat problema cu președintele Rusiei destul de recent. În curând ne vom întâlni din nou pentru a discuta aceste probleme. Ne-am uitat deja la ce programe trebuie să implementăm. Am calculat de câți bani vom avea nevoie pentru ele,” a spus Aleksandr Lukașenko.
În plus, cei doi lideri sunt așteptați să discute despre cooperarea industrială: „Ar trebui să decidem dacă, de exemplu, putem produce recolte bune, ar trebui să ne unim cu Rostselmash și să concuram cu modele străine, nu între noi. Nu ar trebui să repetăm experiența trecută”, a spus liderul belarus.
Aleksandr Lukașenko a subliniat că Belarus și Rusia dezvoltă cooperarea ca două state independente, iar problema integrării statelor Uniunii ar trebui abordată pas cu pas. „Atunci nu va trebui să strigăm că avem nevoie urgentă de o monedă unică, de un parlament unic, de parcă ar fi principalul lucru”, a spus el. „Nu, se tot agită pe ici pe colo, spunând că cineva își pierde independența, fiind preluat de alții. Astfel de tendințe sunt deja în vigoare. De parcă n-am avea altceva de făcut astăzi! Cooperăm ca două state independente, nu-i așa? Cooperăm în toate domeniile posibile”, a spus șeful statului.
În timp ce Minsk nu a fost implicat direct în invazia rusă a Ucrainei, Moscova a folosit teritoriul belarus pentru a obține acces suplimentar în Ucraina. Mai mult, Minsk și-a schimbat constituția pentru a permite arme nucleare rusești pe pământul Belarus.