Guvernul britanic analizează posibilitatea ca Armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care angajații din instituţii esenţiale, precum Serviciul Naţional de Sănătate, transporturi și educație vor intra în grevă, a anunțat preşedintele Partidului Conservator.
Regatul Unit se confruntă deja cu acţiuni de protest față de creşterea facturilor din energie.
Soldații ar putea prelua serviciul de ambulanțe. Oficialii se gândesc să apeleze și la farmaciști pentru a suplini personalul din spitale. Guvernul de la Londra le-a cerut în mod repetat lucrătorilor să renunţe la acţiunile de protest și a transmis că nu îşi permite să majoreze salariile pentru a acoperi creşterea inflaţiei.
Executivul a mai explicat că eventualele majorări ale lefurilor ar antrena o sporire a preţului carburanţilor şi, ulterior, a preţului final, în defavoarea consumatorilor.
Brexitul a agravat deficitul de medici din Marea Britanie
Brexitul a agravat insuficienţa numărului de medici din Marea Britanie, fiind estimat un deficit de 4.000 de medici proveniţi din Uniunea Europeană în patru specializări importante, potrivit unui studiu publicat duminică de un think tank specializat în sănătate, transmite Agerpres.
Acest studiu, realizat la iniţiativa cotidianul The Guardian, a fost publicat în contextul în care sistemul public de sănătate (NHS) se confruntă cu numeroase dificultăţi după ani de zile de austeritate, cu liste de aşteptare record în spitale din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi din cauza penuriei de medici şi de asistenţi.
Nuffield Trust a analizat situaţia a patru specializări - anestezie, pediatrie, chirurgie cardio-toracică şi psihiatrie, în care medicii europeni erau reprezentaţi în mod deosebit înainte de ieşirea Marii Britanii din UE.
În aceste patru domenii, care se confruntau deja cu probleme de recrutare, „creşterea numărului de angajaţi din UE sau din ţările Asociaţiei Europene a Liberului schimb (AELS, Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein) a încetinit”, menţionează studiul.
Dacă ar fi continuat tendinţa observată înainte de Brexit, ar fi trebuit să fie înregistraţi peste 41.000 de medici din UE şi AELS în 2021, adică cu cel puţin 4.000 mai mult decât cifrele constatate efectiv.
Conform Nuffield Trust, „campania şi rezultatul referendumului (din 2016) privind părăsirea UE este motivul evident a acestei schimbări de tendinţă”.
Cauzele au legătură cu incertitudinea privind noile reguli de circulaţie a persoanelor, înăsprirea regulilor de acordarea a vizelor şi înrăutăţirea condiţiilor de muncă, în general, în sistemul de sănătate.
„Aceste rezultate sugerează că stagnarea numărului de medici provenind din UE în aceste specializări a crescut deficitul existent în domeniile în care NHS nu reuşeşte să găsească forţă de muncă calificată în altă parte”, se arată în studiu.