Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locul unde ar fi depozitat rușii armele nucleare pe teritoriul Belarusului. Ce arată imaginile din satelit

În iunie 2023, Vladimir Putin a anunțat că Rusia a transferat deja unele arme nucleare tactice pe teritoriul statului vecin Belarus, după ce această veste a fost lansată cu câteva luni mai devreme. Între timp, jurnaliștii americanii de la New York Times au reușit să localizeze instalațiile nucleare cu ajutorul imaginilor prin satelit, care arată că ee ar fi prezente în apropiere de orașul Asipovichy, unde a existat o bază militară încă din vremea sovietică. Situl respectiv se află la aproximativ 180 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Astfel, focoasele nucleare s-ar afla în același oraș unde se află și rachetele Iskander, care pot trage focoase nucleare sau convenționale și care au fost predate de Rusia Belarusului în 2022.

Locul unde ar fi depozitat rușii armele nucleare pe teritoriul Belarusului

Specialiștii contactați de sursa citată spun că noua infrastructură, care a fost identificată pe imaginile satelitare din apropiere de Asipovichy are caracteristici unice pentru depozitele nucleare rusești. De exemplu, o zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei niveluri de gard în plus față de perimetrul de securitate inițial al bazei.

Publicația americană a descoperit, de asemenea, "o zonă de încărcare acoperită", conectată la un buncăr subteran ascuns, din vremea sovietică. Tot pentru a proteja situl de lângă Asipovichy, așa cum arată imaginile, a fost instalat și un sistem de apărare antiaeriană, care a apărut undeva la jumătatea anului 2023.

Cercetătorul Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, care a analizat situl, a declarat că dezvoltările nucleare din Belarus "par menite să deranjeze cele mai estice state membre ale NATO, dar nu vor oferi Rusiei un nou avantaj militar semnificativ în regiune".

Construcția a ceea ce par a fi clădiri noi a început în ultimele săptămâni. "Detaliile sunt încă incerte, dar construcția a intrat în mod clar într-o nouă fază", a spus Kristensen.

Luna trecută, Belarus a aprobat o nouă doctrină militară care permite utilizarea armelor nucleare. Pe 7 mai, Ministerul Apărării din Belarus a precizat că "a efectuat o verificare intempestivă" a armelor nucleare nestrategice, în urma unui anunț similar al Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE