Decizia Minskului de a găzdui arme nucleare ale Rusiei vine după ani de presiuni din partea Occidentului, susține ministerul belarus de externe.
Un comunicat al diplomației de la Minsk vorbește de ani de presiuni din partea Statelor Unite şi din partea aliaților pentru schimbarea orientării politice.
Belarusul este nevoit să răspundă prin consolidarea propriei securităţi şi a propriei capacităţi de apărare, mai scrie în documentul autorităților din Minsk.
Acestea afirmă că planurile nucleare nu s-ar opune acordurilor de neproliferare internaţionale, întrucât Belarusul nu va avea un control asupra armelor respective.
Arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului
Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că în viitor Moscova ia în calcul să desfăşoare armament nuclear tactic în Belarus.
NATO a condamnat retorica nucleară “periculoasă și iresponsabilă” a Moscovei, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat dislocarea, din această vară, a rachetelor nucleare în Belarus. Uniunea Europeană avertizează Minskul că ar putea să se confrunte cu noi sancțiuni.
Ucraina, la rândul ei, cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. De partea cealaltă, Moscova a anunțat că "reacția Occidentului" nu-i va influența planurile de a amplasa rachete nuclear-tactice în Belarus.