Liverpool a început anul cu un record în Premier League: cea mai mare valoare pentru indicele xG (n.r. număr de goluri în așteptare). Potrivit datelor Opta, acesta a fost 7.27, în meciul cu Newcastle, pe care cormoranii l-au câștigat cu 4-2 și în care au avut 34 de șuturi la poartă. Tot atâtea ca în meciul cu Manchester United, care s-a încheiat însă 0-0 și în care indicele xG calculat de Opta a fost doar 2.35 pentru Liverpool.
În martie 2023, la victoria cu 7-0 împotriva celor de la Man United, Liverpool a avut un indice xG de 2.78.
Ce înseamnă xG și cum e calculat acest indice
Numărul de goluri așteptate (sau xG) măsoară calitatea unei ocazii de gol prin calcularea probabilității ca aceasta să fie concretizată, pe baza unor informații din trecut despre șuturi din poziții similare.
Cei de la Opta descriu așa felul în care au construit și folosesc baza de date:
"Folosim aproape un milion de șuturi din baza de date istorice a Opta pentru a măsura xG pe o scară între zero și unu, unde zero reprezintă o ocazie imposibil de concretizat cu gol, iar unu reprezintă o ocazie pe care un jucător ar trebui să o concretizeze cu gol de fiecare dată.
Știm că o încercare de a marca de la jumătatea terenului nu are la fel de multe șanse de reușită ca una din interiorul careului. Cu ajutorul xG, putem da valori acestor scenarii. De exemplu, să presupunem că ocaziei din interiorul careului i se atribuie un xG de 0,1. Acest lucru înseamnă că un jucător ar trebui, în medie, să înscrie un gol din zece încercări în această situație (10% din cazuri)."
Opta genereaza date în timp real, folosind o combinație de viziune computerizată, modele AI și notițele unor specialiști. Modelul AI folosește o tehnică de învățare automată numită XGBoost, care se bazează pe date despre aproape un milion de șuturi trase spre poartă în 40 de competiții în perioada 2018-2022. Specialiștii de la Opta au identificat peste 20 de variabile care pot influența posibilitatea ca un gol să fie înscris dintr-o ocazie. Printre acestea: distanța și unghiul față de poartă, poziția portarului, poziția jucătorului, presiunea pusă pe atacant de apărătorii adverși, momentul jocului (fază fixă, acțiune).
În ce privește penalty-urile, acestea au o valoare constantă în statstica Opta: 0.79xG.
Opta, care a fost cumpărată în 2013 de Perform Group pentru 40 de milioane de lire sterline, furnizează date pentru peste 30 de sporturi în mai bine de 70 de țări. Datele despre partidele de fotbal pe care le furnizează sunt folosite de cluburi sau de federații pentru a analiza performanța jucătorilor.
Opta nu sunt singurii mari jucători pe piața datelor culese din competiții sportive. Understat sau StatsBomb sunt alte nume importante, iar datele pe care le furnizează pot să difere. Fanii lui Liverpool pot să înțeleagă mai bine dacă Darwin Nunez e sau nu un atacant eficient din statisticile oferite de Understat.
StatsBomb sunt mai zgârciți cu informațiile gratuite, dar explică foarte bine într-o postare pe X cât de multe variabile influențează valoarea xG într-o fază de atac.
Not all xG is created equal.
— StatsBomb (@StatsBomb) December 28, 2023
StatsBomb's xG model includes:
▪️ the precise position of the goalkeeper
▪️ the precise position of the surrounding defenders and attackers
▪️ the height of the ball at the moment the shot is struck
In every match across 120+ competitions 🔽 pic.twitter.com/u4stvyKTrL
Opta anunța periodic și care sunt șanșele echipelor din Premier League să câștige titlul. Folosesc pentru asta – spun ei – un supercomputer. La începutul acestui sezon, mașinăria îi dădea lui City 90% șanse să câștige titlul, celor de la Arsenal doar 4.1% iar celor de la Liverpool 3.5%. Luna aceasta, șansele lui Liverpool au crescut la 32.1%, pentru Arsenal computerul Opta vede doar 4% șanse să primească trofeul (după ce de Crăciun tunarii aveau 26.8%), iar Man City rămâne favorită cu 60.5%.
Contabilul care a adus statistica în fotbal
Una dintre primele cercetări care analiza legătura dintre șuturile spre poartă și goluri a fost făcută în 1968.
Charles Reep și Bernard Benjamin au analizat peste 10.000 de șuturi trase pe terenurile de fotbal între 1952 și 1967. Una dintre concluziile lor a fost că e nevoie în medie de 10 șuturi pentru a produce 1 gol.
Reep, un fost contabil, care poate fi considerat părintele statisticii puse în slujba fotbalului, a început să studieze cu creionul în mână meciurile de fotbal din Anglia anilor ’50. Iar în 1954, datele furnizate de el pentru Wolves au ajutat echipa să câștige campionatul.
În notițele sale ajunsese să folosească mai bine de 2000 de simboluri pentru a descrie acțiunile pe care le analiza.