Ucraina afirmă că armata sa a recucerit mai multe localități din Herson, una dintre cele patru regiuni ocupate de Rusia și anexate de Kremlin. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că satele Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost „eliberate”.
Harta noilor regiuni
Acest lucru a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri decretele constituționale de anexare oficială a celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporijie. Mii de soldați ruși s-au retras de pe liniile de front din sud și est din septembrie, în urma contraofensivei militare ucrainene.
În discursul său, Zelenski a vorbit scurt în limba rusă pentru a se adresa forțelor pro-Kremlin, spunându-le că au pierdut deja războiul.
„Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și din ce în ce mai mulți cetățeni ai Rusiei își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului”, a spus el, cu referire la Putin.
O hartă a „noilor regiuni” publicată de agenția de știri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părți au fost etichetate ca fiind sub control militar ucrainean. Peste noapte, șapte rachete rusești au lovit orașul Zaporijie, avariind mai multe clădiri și provocând răniți, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Starukh.
Putin promite să „stabilizeze regiunile”
Președintele Rusiei a declarat că trupele vor „stabiliza” situația din cele patru regiuni ucrainene anexate. Putin a semnat miercuri un decret de anexare a regiunilor. Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia.
„Plecăm de la faptul că situația va fi stabilizată, vom putea să dezvoltăm calm aceste teritorii”, a declarat Putin.
Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului, deoarece Putin și alți oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate. Ucraina a declarat că nu se va lăsa intimidată de nicio amenințare nucleară.
La Națiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va analiza dacă va condamna anexarea regiunilor.
Semne de retragere a Rusiei
Putin a sărbătorit anexările săptămâna trecută, cu doar câteva ore înainte ca forțele ucrainene să recucerească Liman, principalul bastion al Rusiei în partea de nord a Donețkului. Miercuri, cadavrele a doi soldați ruși încă zăceau balonate în copaci pe părți opuse ale unui drum din apropiere de Liman, în apropiere de hulubele aruncate în aer ale unor mașini și ale unei furgonete.
Din când în când se auzeau trosnete ocazionale de la lupte îndepărtate, în timp ce trupele ucrainene avansau spre o autostradă nord-sud care servește drept una dintre ultimele rute de aprovizionare pentru forțele rusești din provincia Lugansk
În Liman, Nina, în vârstă de 73 de ani, aștepta o livrare de ajutoare lângă o clădire municipală. Pe strada ei zăceau 15 cadavre de soldați ruși, a spus ea.
Nimeni nu le îndepărtează. Este a cincea zi în care zac acolo. Și avem și mirosul.
Centrala nucleară
Într-una dintre primele sale acțiuni de a-și afirma dominația asupra celor patru provincii anexate, Putin a ordonat statului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporijie - cea mai mare din Europa - care este încă condusă de ingineri ucraineni, în ciuda faptului că a fost capturată la începutul războiului de către forțele rusești.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU, AIEA, a declarat că a luat cunoștință de planurile de repornire a unui reactor de la centrala unde toate cele șase reactoare sunt oprite de câteva săptămâni.
Centrala se află chiar pe linia frontului, pe malul controlat de Rusia al unui rezervor, cu forțele ucrainene pe malul opus, iar ambele părți au avertizat asupra pericolului unui dezastru nuclear.
În ultimele zile, Rusia l-a reținut pe directorul ucrainean al centralei. Acesta a fost eliberat, dar nu se va întoarce la muncă. Directorul companiei ucrainene de stat pentru energie nucleară Energoatom, Petro Kotin, a declarat că preia conducerea centralei și a îndemnat lucrătorii să nu semneze niciun document cu ocupanții ruși.
Kievul a acuzat de mult timp Moscova că plănuiește să treacă centrala de la rețeaua electrică ucraineană la cea rusă, ceea ce, în opinia sa, ar crește riscul unui accident.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, care urmează să viziteze Kievul și Moscova în această săptămână, a declarat că negocierile privind o zonă sigură în jurul centralei sunt mai importante ca niciodată.