Speranțele României de a intra în Schengen au fost încă o dată năruite, în urma Congresului Partidului Popularilor Europeni, de la București. Mai mulți lideri europeni și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, însă nu și Karl Nehammer, în ciuda eforturilor susținute de Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu.
Klaus Iohannis a postat un mesaj optimist după întâlnirea cu cancelarul Austriei Karl Nehammer din a doua zi a congresului: ”Am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final”, a scris președintele pe platforma X.
Totuși, cei doi lideri par să fi tras concluzii diferite în urma întrevederii.
După terminarea congresului, tot într-o postare pe X, Nehammer a scris: ”Am vorbit foarte deschis despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: ”Sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins.”
Liderii europeni prezenți la Congresul PPE susțin aderarea României la Schengen
Pe de altă parte, ceilalți lideri europeni prezenți la congres au continuat să-și exprime susținerea pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European: ”Trebuie să ne concentrăm pe atenuarea impactului economic, social și politic al deciziilor. Aici, în România, impactul non-Schengen este un exemplu de consecință a celor trei. Deschiderea frontierelor aeriene și maritime este extrem de importantă și trebuie să fie urmată de o aderare completă la Schengen. Același lucru este valabil și pentru Bulgaria.”
Andrej Plenkovic, premierul Croației: ”Vreau să spun câteva lucruri despre trei țări prietene de care îmi pasă foarte mult. Prima este România, care se străduiește să intre în spațiul Schengen. Pentru câțiva ani, am fost în acest proces împreună. Vreau să vă asigur de sprijinul ferm al Croației. Credem că veți continua să îndepliniți și să consolidați respectarea criteriilor și că va veni momentul, cât mai curând posibil, de a adopta această măsură politică.”
Boyko Borisov, fost premier al Bulgariei: ”Peste Dunăre, trece Podul Prieteniei de la Giurgiu, cu sute de camioane care așteaptă la coadă să treacă. Dar acesta nu e modul în care ar trebui să funcționeze Europa și cred că o țară nu trebuie să rezolve problemele singură, ci prin mijloace internaționale.”
Manifestul popularilor europeni, votat în prima zi a congresului, oferă sprijin total pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Votul nu a fost fără controverse. Partidul cancelarului austriac, OVP, anunțase ieri că va vota împotriva manifestului, tocmai din cauza paragrafului care viza România. Însă, până la momentul votului, lucrurile s-au schimbat, iar programul electoral a trecut în unanimitate. Actul nu are însă valoare juridică.