Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist Euronews, incident la secția de vot, după o propunere a președintelui: „Nu mai votați la referendum”

Un eveniment surprinzător la secția de vot l-a avut protagonist chiar pe un jurnalist Euronews. Radu Hângănuț a avut surpriza să i se propună să nu mai voteze și la referendum, ci doar pentru prezidențiale.

Motivul? Unul greu de imaginat. Au fost cerute lămuriri de la Biroul Electoral Central, care, surprinzător, nu a avut un răspuns clar. Au urmat alte telefoane la STA și la Poliție și, în cele din urmă, situația s-a lămurit.

Președinta unei secții de vot: „Nu mai votați la referendum, că oricum trece”

Claudiu Popa, jurnalist Euronews: „V-aș propune să nu mai votați la referendum, că oricum trece. Așa sună un sfat prietenesc, cu sau fără ghilimele, pe care un votant cu viză de flotant l-a primit de la membrii unei secții de vot din Capitală.

Sunt cuvintele pe care le-a auzit în momentul în care a cerut buletinele de vot pentru referendum. Ce era dificil? Că ar fi trebuit deschisă o listă suplimentară. Povestea s-a încheiat după 30 de minute de telefoane la BEC și STS, dar nu înainte să sosească poliția. Și pentru că întâmplarea l-a avut în prim-plan pe colegul meu jurnalist Radu Hângănuț, vă povestește chiar el cu s-a încheiat totul."

Radu Hângănuț, jurnalist Eutonews: „În momentul în care am primit buletinul de vot pentru prezidențiale, am cerut și pentru referendum. Nu am fost întrebat dacă doresc, pentru că adresa mea din buletin este în Bistrița-Năsăud. Și mi s-a spus că nu pot să primesc buletinele pentru referendum, pentru că nu am buletin de București. Și i-am spus: 'doamnă, sunteți absolut sigură?' Am întrebat de două ori. Și mi-a spus că e absolut sigură.

Eu nici nu am reflexul ăsta imediat de a contesta autoritatea cuiva, care, totuși, are și el o funcție acolo și îmi imaginez, naiv fiind câteodată, că are expertiză. Dar am reflexul de a verifica. După ce am votat, am ieșit și chiar vorbeam cu colega Maia Bondici, care chiar a acoperit acest subiect al referendumului și ea mi-a trimis textul de lege care tocmai asta spune, că pot vota și cei care au viză de flotant.

M-am dus înapoi la președinta secției de votare, după care discursul s-a schimbat brusc: 'da, puteți, dar trebuie să blocăm acum toată secția și e complicat'. A mai venit la mine o persoană care era în comisie și mi-a spus: 'eu, la nivel personal, vă spun că oricum, referendumu trece. Dacă puteți să nu votați, ca să nu mai blocăm'. Și reacția mea a fost: 'Nu. Acum chiar de asta vreau să votez'. Nici nu mai era vorba despre referendumul în sine, e dreptul meu să îmi exprim votul, nu e un moft.

Au urmat vreo 30 de minute în care s-au dat telefoane la STS, la BEC. Nimeni nu știa, se purta toată lumea de parcă eram singura persoană cu viză de flotant pe buletin, care vrea să voteze la acest refrendum. Și pe tot acest parcurs, au închis acea secție de votare, s-a făcut un rând de vreo 10 persoane și, în mod natural, erau nemulțumiți de faptul că nu se pot exprima. Și întrebau, peste coada de la rând, de ce nu se votează. De cel puțin zece ori am auzit această intenție de shaming: 'că vrea domnul să voteze la referendum'. I-am zis că eu vreau să-mi exprim dreptul constituțional.

Totul s-a lămurit după 30 de minute, în care am primit cele trei buletine pentru referendum și, ulterior, a venit și poliția, pentru că era cumva considerat un incident de vot. Ei nu au acționat foarte amplu, doar m-au legitimat. Nu vreau să intrăm într-o conspirație, dar e și ideea că nu a fost altceva decât că oamenii nu voiau săși bată capul să deschidă acea listă și pur și simplu să vadă regulamentul".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE