Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden înăsprește politica de migrație. Va fi stabilit un prag zilnic de intrări în SUA și vor exista mai multe returnări în Mexic

Președintele SUA Joe Biden urmează să semneze azi un ordin care ar bloca accesul la sistemul american de azil, atunci când trecerile ilegale ale frontierei depășesc un prag zilnic. Potrivit ultimelor date guvernamentale, trecerile ilegale de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic au fost, în medie, de peste 3.500 în ultimele săptămâni. Ordinul prezidențial ar putea avea efecte imediate, iar cei respinși vor fi întorși din drum.

Migranții care nu vor mai fi primiți în Statele Unite vor fi returnați în Mexic și nu vor fi eligibili pentru azil odată ce limita va fi depășită. Cei familiarizați cu subiectul se așteaptă ca ordinul prezidențial să stabilească un plafon cu o medie de 2.500 până la 3.000 de traversări zilnice. Migranții care spun că se tem de persecuție dacă se întorc în Mexic vor rămâne eligibili în temeiul Convenției împotriva torturii și al altor protecții oferite de legislația americană, potrivit oficialilor care sunt la curent cu ordinul lui Biden. 

Migrația, temă de interes pentru alegerile din SUA

Mexicul impune, de asemenea, limite privind numărul de returnări pe care le acceptă. Problema migrației ilegale în Statele Unite a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte de campanie electorală. Măsura a fost luată în considerare de administrație după eșecul legislației privind frontierele din acest an. Aceasta ar fi oferit miliarde în fonduri suplimentare pentru capacitatea de deportare și procesare a azilului, dar parlamentarii republicani au respins proiectul de lege după ce fostul președinte și potențialul candidat republican Donald Trump s-a pronunțat împotriva acestuia. 

În luna mai, Biden a implementat măsuri pentru a penaliza cererile de azil ale migranților care trec ilegal în Statele Unite, dar mulți sunt eliberați deoarece autoritățile de frontieră nu au capacitatea de a-i reține și de a-i verifica. Valul de migrație din timpul mandatului lui Biden, care a scăzut și a crescut, dar a depășit adesea niveluri record, rămâne una dintre cele mai mari datorii politice ale sale, potrivit strategilor. 

Donald Trump l-a atacat continuu pe Biden pentru ceea ce el a descris drept politici de "frontieră deschisă" și "infracțiuni ale migranților lui Biden", promițând să adopte o represiune amplă dacă va câștiga președinția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE