Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024 Cine este Kaylia Nemour, gimnasta care ar putea scrie istorie pentru Africa, în finala de la paralele

La doar 17 ani, gimnasta Kaylia Nemour, care reprezintă Algeria, deși are și cetățenie franceză, face unul dintre cele mai bune exerciții din întrecerea olimpică de la Paris. A devenit mare favorită la paralele, după o evoluție la un nivel atins doar de Simone Biles, în concursul individual compus.

Americanca a luat cea mai mare notă de la JO 2024, până acum - un 15.800, la sărituri - unde se duce cu acel dublu echer Yurchenko din altă galaxie, rebotezat Biles II - al cincilea element care-i poartă numele.

Nici Kaylia nu e mai prejos: a mers în finala câștigată de Biles, după un 15.600 la paralele și a repetat performanța în întrecerea de duminică - 15.533.

Execuția elementelor a fost atât de rapidă, încât comentatorii postului privat care transmite întrecerea în România nu au apucat să le înșire pe toate. Gradul de dificultate este extrem de ridicat: notarea pleacă din 7.2. Ca idee, săritura lui Simone Biles pleacă din 6.4.

VEZI GALERIA
5 imagini

Duminică, algerianca a terminat întrecerea pe 5, după o rutină mai puțin inspirată la bârnă, dar și-a anunțat candidatura la prima treaptă a podiumului în întrecerea pe aparate, la paralele.

Francezii n-au lăsat-o în concursuri. N-au vrut nici s-o piardă în defavoarea Algeriei

Conflictul dintre Nemour — care are dublă cetățenie - și federația franceză a început după ce gimnasta a trecut printr-o operație la ambii genunchi, în 2021. Oficialii au considerat că problemele medicale erau rezultatul suprasolicitării, în timpul unei perioade în care Kaylia se afla în creștere. Nu i-au permis să revină în competiții, deși chirurgul ei i-a dat undă verde, relatează AP.

A urmat o veritabilă criză, odată cu solicitarea adolescentei de a îmbrățișa naționalitatea algeriană a tatălui. Ministrul francez al Sportului a intervenit pentru că federația îi refuza cererea și exista riscul ca gimnasta să nu participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Semn că valoarea fetei este incontestabilă. De altfel, Franța nu a avut reprezentantă în finala olimpică de duminică.

De anul trecut, Kaylia Nemour reprezintă oficial Algeria, în competiții. A bifat deja o premieră: un argint la Mondiale, la paralele. Prima medalie de acest calibru pentru un stat african. Este campioana continentală și are un element care-i poartă numele.

Ovaționată la individual compus, favorită în finala de la paralele

În ciuda deciziei de a-și îndeplini visul olimpic sub un alt steag, mulțimea de la Arena Bercy i-a oferit gimnastei un sprijin uriaș și a ovaționat-o la finalul rutinei de la paralele.

„Am fost foarte fericită, nu mă așteptam neapărat la asta” a spus Kaylia, citată de AP, adăugând că s-a simțit atât franceză, cât și algeriană în ziua în care performanța ei a deschis ochii lumii.

Dacă va câștiga o medalie săptămâna viitoare, va scrie istorie. Până în prezent, nicio națiune africană nu a trimis sportivi pe podium la gimnastică, în întrecerea olimpică.

Pentru asta, trebuie să o învingă pe chinezoaica Qiu Qiyuan, care i-a luat aurul, la Mondialele din Antwerp, de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE