Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italienii, divizați cu privire la trecutul lui Silvio Berlusconi

Italienii sunt divizați în privința trecutului politic controversat al fostului premier Silvio Berlusconi. Cu toate acestea, Berlusconi a primit omagii în urma decesului chiar și din partea celor mai vehemenți critici.

Fost cântăreț pe vase de croazieră în tinerețe, Silvio Berlusconi s-a folosit de rețelele sale de televiziune și de imensa avere pentru a-și lansa îndelunga carieră politică. El a reușit să inspire atât loialitate, cât și antipatie.

”Din păcate, cu el am avut o traiectorie foarte negativă, 30 de ani în care am pierdut foarte mult și vom mai plăti cel puțin 30 de ani pentru a ne reveni. Asta este ceea ce cred eu,” a spus Luigi Martiradonna, locuitor din Roma.

Fostul om politic era tratat pentru leucemie cronică

Pentru admiratori, Berlusconi, de trei ori premier, a fost un om de stat capabil și carismatic, care a încercat să ridice Italia pe scena politică și economică mondială.

”În fața morții îmi pare întotdeauna rău, nu l-am votat niciodată, deci cu siguranță pentru mine nu a fost un lider politic de care să-mi fie dor. Era la o vârstă la care decesul poate surveni, nu se poate spune că a fost o moarte prematură, așa că nu am avut o mare reacție emoțională,” a explicat Anna, scriitoare.

Pentru critici, Berlusconi a fost un populist care amenința să submineze democrația. Prin exercitarea influenței puterii opozanții consideră că acesta și-a dezvoltat afacerile.

”În acea perioadă (începutul carierei lui Berlusconi ca om de afaceri în domeniul mass-media), în Spania, eram tânără, existau doar două canale de televiziune: Televiziunea spaniolă, unu și doi, iar aici erau mai multe, iar unul dintre aceste canale era al lui Berlusconi. A fost prima dată când am auzit de el,” a spus Gloria, asistentă medicală spaniolă care locuiește în Italia.

Funeraliile lui Silvio Berlusconi vor avea loc la Milano. Senatul italian a ținut un minut de reculegere în memoria lui sa. Fostul om politic a murit într-un spital din Milano, unde era tratat pentru leucemie cronică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE