Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Silvio Berlusconi a murit. Fostul premier italian avea 86 de ani

Silvio Berlusconi a murit, la vârsta de 86 de ani, anunță Corriere della Sera. Fostul premier italian, care fusese diagnosticat cu leucemie, era internat la spitalul San Raffaele din Milano.

Fostul premier italian fusese internat din nou la spitalul din Milano. Potrivit presei locale, liderul Forza Italia se afla la clinica San Raffaele pentru un control, după ce analizele sale au înregistrat valori crescute, la un control de rutină.

Medicul lui anunțase, în luna aprilie, că Berlusconi suferă de leucemie, de ceva vreme. În martie a fost internat pentru o pneumonie și a petrecut 45 de zile în spital.

Cel mai proeminent politician italian timp de aproape două decenii lasă în urmă gafe repetate și o listă lungă de scandaluri, dușmani și critici duri, dar și admiratori.

Începutul carierei politice a lui Silvio Berlusconi

Unul dintre cele mai glorioase momente ale lui Silvio Berlusconi a fost atunci când a câștigat alegerile din 1994 și a devenit pentru prima dată prim-ministru. Având succes în afaceri și ca magnat al mass-media, această victorie electorală l-a consolidat ca unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

A intrat în politică cu doar câteva luni înainte de vot, când a fondat partidul de centru-dreapta Forza Italia, numit după un cântec folosit de fanii fotbalului italian.

Viața sa a fost acoperită pe larg de presă. Divorțat de două ori, "il Cavaliere" a avut cinci copii.

Născut în 1936, ca primul din trei copii într-o familie din clasa de mijloc din Milano, a studiat Dreptul și avea un bun apetit pentru afaceri.

La început a avut mult succes în domeniul construcțiilor, iar mai târziu a investit în mass-media până când a devenit proprietarul celui mai mare radiodifuzor comercial din țară, Mediaset (care a urmat primului său grup media, Fininvest).

Berlusconi a cumpărat, de asemenea, clubul de fotbal AC Milan, care a câștigat de cinci ori Liga Campionilor, sub președinția sa.

Prima sa experiență ca prim-ministru a durat mai puțin de un an. Dar în 2001 va prelua din nou funcția după ce a semnat un așa-numit simbolic "Contract cu poporul italian".

Ultima dată când a condus un guvern a fost în mai 2008. Dar trei ani mai târziu a fost nevoit să demisioneze după ce a pierdut majoritatea în Parlament, pe fondul problemelor fiscale tot mai mari legate de criza datoriilor europene.

A stat de trei ori la Palazzo del Quirinale pentru a deveni cel mai longeviv prim-ministru al Italiei de după război.

Controverse și scandaluri

În urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra SUA, Berlusconi a găzduit un summit care a îmbunătățit relațiile NATO-Rusia și un angajament post-Război Rece de a răspunde în comun la amenințările internaționale comune.

Însă mulți critici au considerat că acesta a compromis în mod repetat demnitatea funcției sale, făcând glume la limita acceptabilității.

Cum ar fi momentul în care i-a spus unui europarlamentar german că îl va recomanda pentru un rol de kapo într-un film despre lagărele de concentrare.

Lungul șir de acuzații penale ale lui Berlusconi i-a slăbit și mai mult credibilitatea, la fel ca și scandalurile sexuale.

Într-un caz numit Ruby Gate, el a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a plătit pentru sex cu o prostituată minoră în 2010 și a abuzat de puterea sa pentru a mușamaliza acest lucru.

A fost exonerat de toate acuzațiile în apel.

Mogulul media italian susține că a cheltuit peste 200 de milioane de euro pe avocați pentru a-l apăra în zeci de procese, de la deturnare de fonduri, fraudă fiscală, fals în contabilitate și tentativă de mituire a unui judecător.

El a reușit mereu să fie achitat până în 2012, când a primit 4 ani de închisoare pentru fraudă fiscală. Pentru că avea peste 75 de ani, a primit servicii comunitare.

În 2019 a revenit în prim-planul politicii și a fost ales membru al Parlamentului European. În 2022, la alegerile parlamentare din Italia, Berlusconi a obținut un loc în Senat.

Problemele de sănătate ale lui Silvio Berlusconi

După prea multe bătălii politice și conflicte cu justiția, sănătatea sa a început să aibă de suferit. A suferit un atac de cord în 2016 și o operație pe cord deschis câțiva ani mai târziu.

La începutul lunii aprilie, politicianul a fost internat la terapie intensive, cu o infecție respiratorie are este rezultatul unei leucemii cornice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE