Autoritățile italiene au emis o avertizare de caniculă pentru 14 orașe, îndemnând persoanele vulnerabile să evite activitățile în aer liber.
Italia trece prin primul val de căldură din acest an, iar temperaturile sunt așteptate să depășească 40°C în unele părți ale țării.
Alerta "portocalie" a fost emisă pe 22 iunie, iar orașele vizate sunt Ancona, Bologna, Bolzano, Brescia, Campobasso, Florența, Frosinone, Latina, Perugia, Pescara, Rieti, Roma, Trieste și Verona.
"Condițiile climatice de caniculă pot reprezenta un risc pentru sănătatea populației", au avertizat autoritățile.
Călătorii pot consulta lista completă a zonelor afectate aici.
Care sunt efectele valurilor de căldură asupra sănătății?
Valurile de căldură perturbă sistemele de reglare internă a organismului.
Pentru a face față căldurii extreme, transpirăm - dar acest lucru duce la pierderea de lichide și săruri. Temperaturile ridicate lărgesc vasele de sânge, provocând scăderi bruște ale tensiunii arteriale.
După o expunere prelungită la căldură extremă, ne pierdem capacitatea de a transpira. În cele din urmă, creierul se oprește. Persoanele în vârstă sunt mult mai expuse riscului, la fel ca și cele cu afecțiuni de bază.
Un studiu publicat anul trecut a speculat că această căldură extremă ar putea ucide 90.000 de europeni pe an până la sfârșitul secolului. Europenii sunt deosebit de sensibili la căldura extremă, deoarece populația este în curs de îmbătrânire.
"Cea mai mare amenințare directă legată de climă la adresa sănătății umane în Europa este căldura. Mortalitatea legată de căldură a crescut în Europa de la începutul secolului XXI, în special în sudul Europei.
Numărul mare de decese în exces atribuite temperaturilor extrem de ridicate și valurilor de căldură prelungite din vara anului 2022 este un exemplu în acest sens", a declarat Agenția Europeană de Mediu în raportul său.