Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul ripostează după tirurile de rachete lansate din Fâșia Gaza

Israelul a anunțat vineri că Armata sa efectuează lovituri împotriva Fâșiei Gaza, ca reacție la tirurile de rachete provenite din enclava palestiniană.

După miezul nopții, două rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel, au precizat martori și surse locale de securitate citate de agenția AFP, conform Agerpres. Obuzele au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană, a declarat un purtător de cuvânt al Armatei israeliene.

Cel puţin zece palestinieni au fost ucişi în operaţiunile israeliene de joi în Cisiordania. Alți nouă palestinieni au murit în urma unui raid prezentat de Armata israeliană drept o operaţiune împotriva activiştilor islamişti în tabăra de refugiaţi din acest oraş din nordul Cisiordaniei ocupate. Un al zecelea palestinian a fost împuşcat mortal joi în Al-Ram, în apropiere de Ramallah, a declarat ministerul israelian al Sănătăţii, conform sursei citate.

"De la începutul anului am continuat să observăm nivelurile ridicate de violenţă şi tendinţele negative care au caracterizat anul 2022", a explicat emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, care a solicitat diminuarea imediată a tensiunilor.

Benjamin Netanyahu: Israelul nu urmăreşte escaladarea, ci se pregăteşte pentru toate scenariile

De asemenea, ministrul palestinian al Sănătăţii, Mai al-Kaila, i-a acuzat pe militari că au lansat gaze lacrimogene în interiorul secţiei de pediatrie a spitalului guvernamental local. De celalaltă parte, Armata israeliană a negat acuzațiile.

Israelul "nu urmăreşte escaladarea", ci se pregăteşte pentru "toate scenariile", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Qatarul cataloghează loviturile Israelului drept o „continuare a crimelor odioase" împotriva poporului palestinian

Diplomaţia saudită a denunţat "puternic" "incursiunea" israeliană, pe care Qatarul a descris-o drept "o continuare a crimelor odioase" împotriva "poporului palestinian lipsit de apărare".

Tabăra de la Jenin datează din 1953 şi găzduieşte peste 23.000 de refugiaţi. În mai 2022, jurnalista palestiniano-americană Shireen Abu Akleh, vedeta Al Jazeera, a fost ucisă la Jenin în timp ce transmitea despre un raid israelian.

Armata israeliană ocupă Cisiordania din 1967 și desfăşoară aproape zilnic operaţiuni pe acest teritoriu palestinian, în special în Jenin şi Nablus, zone considerate ca fiind bastioane ale facţiunilor armate palestiniene.

Decesele raportate joi ridică la 30 numărul palestinienilor, civili sau membri ai unor grupuri armate, ucişi de la începutul anului 2023 în violenţe cu forţe sau cu civili israelieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE