Omul cu Șobolani sau OCS este o trupă de rock alternativ care și-a făcut debutul în peisajul muzical în anul 1997.
Înființată de Dan Amariei și Adrian Albu, cunoscut și sub numele de Koks, trupa s-a inspirat din lucrarea “Omul cu Șobolani” a lui Sigmund Freud atunci când a ales o identitate artistică.
Cu un total de opt albume lansate, începând cu "Ne punem în cap" și terminând cu cel mai recent, "Fabrica de Păpuși", OCS continuă să fie un nume remarcabil în industrie.
Cel mai recent single, "golGOLgol", care va putea fi ascultat și live în turneul de lansare (12 aprilie – Constanța, 20 aprilie – Iași, 10 mai – Timișoara, 11 mai – Cluj, 17 mai – Brașov, 18 mai – Sibiu, 23 mai – București), completează paleta lor diversă și creativă de piese.
“Dacă mi-ar fi zis cineva că or să treacă 27 de ani de Omul cu Șobolani, aș fi zis că aberează. La momentul respectiv, eram fan Timpuri Noi și, în aroganța vârstei, am zis că trebuie să mai facem o trupă care, prin versuri și prin atitudine, să se încadreze în zona de alternative. Am ascultat muzică non-stop dinainte să fiu la liceu. Și în casă se asculta foarte multă muzică, tata avea pick-up și foarte multe discuri. După, am început să îmi fac singur selecția. De atunci m-am luat cu DJ-iala, se pare. Ascultam Nirvana, Blur. M-a pasionat foarte tare acest feeling de alternative rock. După ce am învățat să cânt un pic la chitară, în facultate, a fost un pas natural pe care l-am făcut, deși știam doar două acorduri la chitară, aveam un strop de voce și îmi plăcea să scriu niște versuri”, spune Dan Amariei.
Cum a trecut de la actorie la muzică
Puțini dintre ascultătorii OCS știu că Dan Amariei este la bază actor, chiar dacă nu și-a dorit să profeseze. Cu toate acestea, actoria l-a adus aproape de muzică, când, în facultate, un coleg l-a învățat să cânte câteva acorduri la chitară.
“Eu sunt un tip foarte emotiv. Chiar și acum, după 27 de ani, am un trac teribil când urc pe scenă. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am dat la actorie. Am fost foarte slab actor, am intrat printre ultimii. Am învățat la clasa doamnei Catrinel Dumitrescu și a regretatului Emil Hosu. Nu am vrut să profesez ca actor pentru că mi-am dat seama că actoria nu era pentru mine și îmi făcusem deja formația. În primul an de facultate, un coleg m-a învățat să cânt câteva acorduri la chitară. Când m-am întors la Constanța, la părinții mei, m-am întâlnit într-o seară cu un prieten (n.r. Adrian Albu), alături de care am format trupa. El știa să cânte mai bine la chitară decât mine. Asta se întâmpla pe 1 august, la miezul nopții, în bucătăria părinților mei. De aceea 1 august este ziua oficială a trupei”, mai spune acesta.
În 2001, OCS a lansat primul album “Ne punem în cap”, iar cel mai recent album, “Fabrica de păpuși”, a fost lansat în 2019.
“Pe de-o parte se simte o evoluție, pe de altă parte, se simte și o involuție. E mai ușor la început, când nu ai reguli, când faci ce-ți trece prin cap. Odată cu trecerea timpului, după ce lansezi șase, șapte albume, al optelea deja este foarte greu de făcut în așa fel încât să nu fii redundant și să nu faci sau să spui aceleași lucruri. Astăzi, măsurăm de 10 ori și tăiem o dată. Când scriu, rup vreo cinci, șase pagini până când ajung la niște versuri care să-mi placă și care să fie interesante atât pentru mine, cât și în comparație cu ce am mai scris până acum. După aproape 100 de piese este foarte complicat să nu te repeți. Un exemplu este ultima noastră piesă, “golGOLgol”, care mi-a dat foarte mult de furcă. Pe albumul Superparanoia avem o piesă care se numește Nud și “gol” mă ducea de multe ori în zone asemănătoare. A trebuit să mă chinui puțin să nu fiu redundant”, mai spune el.
OCS pregătește un nou album
Când vine vorba de scrierea pieselor, Dan Amariei se bazează pe intuiție, pentru că muzica “nu e matematică neapărat”.
“Cred că de foarte multe ori construcțiile sunt intuitive. Se întâmplă să mă mai trezesc pe la cinci dimineața din somn și îmi vin niște idei pe care trebuie să le scriu atunci, pentru că altfel îmi zboară din cap. Nu prea îmi place să scriu foarte conștient, nu e matematică neapărat. Cred că am și o fire prea analitică și risc să fiu rigid câteodată și nu-mi place”.
Dan Amariei, alături de Nicolae „Nucu” Aramă (chitară), Mihnea Dobrotă (tobe) și Radu Caragea (chitară bas) continuă să-și spună poveștile prin muzică, iar anul viitor, trupa OCS va lansa cel de-al 9-lea album.