Un sfert dintre cei 280 de milioane de locuitori ai Indoneziei vor primi în fiecare zi o masă gratuită. Este un efort al guvernului de a reduce sărăcia în țară. Ambițiosul program al președintelui indonezian este, însă, unul controversat din cauza costurilor. Cele 28 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, stârnesc îngrijorarea unor economiști că ar putea afecta reputația de prudență fiscală greu câștigată de Indonezia.
Indonezia: Mese gratuite pentru săraci. Programul se adresează elevilor, femeilor însărcinate și celor cu copii mici
Programul a fost început destul de modest și fără prea multă publicitate, fără o lansare oficială și cu doar 190 de bucătării implicate în pregătirea primelor mese pentru elevi și femei însărcinate.
Planul de distribuire gratuită a meselor va reprezenta un efort logistic uriaș atunci când va fi în plină desfășurare, având ca obiectiv ca, până în 2029, să ajungă la aproape 83 de milioane de locuitori ai țării.
Meutya Hafid, ministrul Informației și Afacerilor digitale: „Astăzi, lansarea programului în Indonezia a început la 190 de puncte și văd că totul merge bine, de la procesul de gătit până la distribuirea alimentelor în școli.”
Președintele Indoneziei nu ține cont de critici și își apără programul pe care îl descrie ca fiind strategic în combaterea malnutriției infantile și în stimularea creșterii economiei Indoneziei la nivel regional. Până atunci, în prima zi de funcționare a sistemului, elevii au primit orez, pui prăjit, tofu, fasole și o portocală.
Ujang Komarudin, purtătorul de cuvânt al președinției: „Acesta este un program istoric. Este prima dată când se desfășoară în republica în care președintele a acordat o atenție deosebită copiilor indonezieni, femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și copiilor mici, astfel încât aceștia să poată crește sănătoși, puternici, inteligenți și competitivi în viitor.”
Guvernul și armata vor ajuta la pregătirea și distribuirea meselor. Un purtător de cuvânt al președintelui spune că numărul beneficiarilor de mese gratuite va crește treptat, ajungând la trei milioane până în martie.
Guvernul are de gând să dea și lapte în cadrul programului, dar nu în fiecare zi, iar pentru asta, Indonezia a importat vaci de lapte din Australia.