Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 6,05% pe an, de la 6,01% pe an, vineri, un nivel similar fiind înregistrat în data de 31 decembrie 2012, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,17% pe an, de la 6,16% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,36% pe an, de la 6,34% pe an anterior.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Oxygen semnează “Vocea Muntelui”, campania în care Vodafone celebrează 20 de ani de parteneriat cu Salvamont România
Campania integrată de comunicare “Vocea Muntelui”, concepută și implementată de agenția Oxygen, marchează cei 20 de ani de parteneriat strategic dintre Vodafone și Salvamont.
UPDATE Klaus Iohannis a promulgat bugetul pentru 2025
Bugetul de stat pentru anul 2025 a fost adoptat, sâmbătă, de Guvern. Proiectul merge acum în Parlament pentru a fi dezbătut și aprobat. Dacă va fi respectat calendarul propus de Coaliția de guvernare, bugetul de stat ar trebui să primească votul aleșilor până la finalul săptămânii viitoare.
Milioane de șoferi vor plăti taxa de poluare din 2026
Milioane de șoferi vor plăti așa-numita taxă de poluare de anul viitor. Măsura este prevăzută în Planul național de Redresare și Reziliență, iar autoritățile române sunt așteptate până la finalul primăverii să vină cu informații concrete despre cât și cum vom plăti această taxă.
România fruntașă în UE la creșterea salariului minim. În ultimii 10 ani, țara noastră a avut cea mai mare creștere a salariului minim dintre statele UE
România, Lituania, Bulgaria și Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE.