Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 6,05% pe an, de la 6,01% pe an, vineri, un nivel similar fiind înregistrat în data de 31 decembrie 2012, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,17% pe an, de la 6,16% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,36% pe an, de la 6,34% pe an anterior.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Publicat de: Bianca Chirilă
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
ACTUALITATE
Dobânzile la creditele IFN, plafonate. Pentru creditele de consum mai mici de 25.000 de lei, dobânda poate fi maxim 1%/zi
Legea IFN-urilor a intrat în vigoare. Clienții nu mai pot fi obligați să plătească dobânzi uriașe, iar la scadență clientul nu va trebui să returneze mai mult decât dublul sumei împrumutate.
ACTUALITATE
Ministrul Energiei cere modernizarea termocentralei din Craiova după poluarea cu cenușă. „Nu poţi să-i laşi pe craioveni în frig iarna”
Modernizarea termocentralei din Craiova este cea mai importantă soluție care implică realizarea unui grup pe gaz. Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.