Noul regim de scutire de viză, intrat în vigoare în prima zi a anului 2024, le permite kosovarilor să călătorească în zona Schengen fără pașaport sau viză pentru perioade de până la 90 de zile. Kosovo, cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, este ultima dintre cele șase țări din Balcanii de Vest care beneficiază de un astfel de regim. Reforma este văzută de această fostă provincie a Serbiei, care și-a proclamat independența în 2008, ca un pas cheie către recunoașterea deplină a indepenenței sale.
Potrivit Comisiei Europene, Kosovo a îndeplinit toate criteriile necesare pentru regimul fără vize în 2018, inclusiv gestionarea frontierelor și a migrației
Potrivit Comisiei Europene, Kosovo a îndeplinit toate criteriile necesare pentru regimul fără vize în 2018, inclusiv gestionarea frontierelor și a migrației. Dar aprobarea a fost amânată de Franța și Olanda, preocupate de posibilitatea unor noi valuri de migrație, precum și de alte cinci state membre UE: Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania. Aceste cinci țări nu recunosc independența provinciei Kosovo, care și-a prezentat cererea oficială de aderare la UE în decembrie 2022.
UE medieză între Kosovo și Serbia de ani de zile pentru a încerca să rezolve tensiunile dintre autoritățile de la Belgrad și cele de la Priștina, dar până acum nu a reușit să realizeze un progres în normalizarea relațiilor. Înainte ca UE să elimine regimul de vize pentru Kosovo, deținătorii de pașapoarte kosovari puteau călători fără viză în doar 14 țări din întreaga lume. Kosovo rămâne în continuare una dintre cele mai sărace ţări din Europa, iar mulţi dintre ei văd în ridicarea vizelor o oportunitate de a obţine un loc de muncă.În ultimele luni, guvernul de la Pristina a desfășurat o campanie de conștientizare pentru a încuraja oamenii să nu abuzeze de libertatea de a călători căutând un loc de muncă în UE.