Hostelul din Capitală care a luat foc în această dimineață nu avea autorizație de securitate la incendiu.
Mai mult decât atât, inspectorii de la pompieri nu au trecut niciodată pragul clădirii pentru a merge în control, însă hostelul fusese închis în trecut de către inspectorii de la protecția consumatorului.
Alarma s-a dat la primele ore ale dimineții. La scurt timp după apelul la 112, Splaiul Independenței a fost ocupat de 10 mașini de pompieri. La fața locului au ajuns și Detașamentul Special de Salvatori, paramedicii de la SMURD dar și un echipaj de descarcerare. 20 de oameni aflați în hostel, o parte străini, au fost evacuați.
”Grinda asta este arsă, pe capătul acela. Făcea parte din acoperișul care a ars.”, spune un locatar al blocului de lângă hostel.
”Inspectorii de prevenire au efectuat o verificare a construcției și au solicitat administratorului documentele privind organizarea apărării împotriva incendiilor. Obiectivul cu destinația de hotel nu deține autorizație de securitate la incendiu.”, a adăugat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU B-IF.
Un detaliu care a ieșit abia acum la iveală. Asta și pentru că este pentru prima oară când hostelul este controlat, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență . Am încercat să obținem un punct de vedere de la reprezentanții societății.
”Nu dorim să vă dăm niciun punct de vedere. Din câte ați văzut nu s-a întâmplat nimic extraordinar. Asta nu este o știre. Atâta timp cât sunt doar niște bunuri, ale mele, pe care eu trebuie să le cumpăr din nou și renovarea se face pe banii mei, atâta timp cât nu s-a întâmplat nimic, cât oamenii au ieșit la timp, toți, înaintea venirii pompierilor, nu știu ce vreți.”, a susținut administratorul hostelului.
Declarația femeii este contrazisă de cea a unei turiste din Ucraina, care era cazată în hostel atunci când a izbucnit incendiul.
”M-am trezit și m-am uitat pe fereastră. Am văzut mașinile de pompieri și pompierii și am ieșit, pur și simplu pe hol și am coborât.”, spune turista ucraineancă.
Apartamentul unei familii din blocul alăturat a fost inundat de fum, iar pompierii au fost nevoiți să rupă o bucată din acoperișul blocului.
În luna aprilie a acestui an, hostelul a fost închis de către inspectorii de la Protecția Consumatorilor, care au găsit mai multe nereguli în timpul unui control. De altfel, pe internet sunt ușor de găsit mai multe recenzii negative acordate de foști oaspeți ai unității de cazare. Unele dintre acestea pun la indoiala si siguranța instalației electrice.
"Am găsit șobolani in pereți, gândaci pe pat, duș "impecabil" , nu arată deloc ca în poze, nu exista chei la uși, prizele sunt praf, managerul urla la voi din motive absurde (...)", este una dintre recenzii.
"Totul era foarte murdar, managerul nu a fost deloc prietenos, locația nu corespunde cu cea din fotografii, căldura se oprește noaptea, personalul intră oricând dorește, au refuzat să ne ofere chei pentru camere, paturile supraetajate nu sunt sigure, (...) prizele electrice nu sunt sigure pentru utilizare.", se mai regăsește în alta.
O teorie, spun surse din inspectorat, ar fi că tubulatura de ventilație de la centrala de încălzire a hostelului s-ar fi supraîncălzit. Polițiștii au deschis și ei un dosar penal pentru distrugere din culpă.
Hotelul care a luat foc de dimineață în București, fără autorizație de securitate la incendiu
„Obiectivul cu destinația de hotel, la care s-a produs incendiul din această dimineață, nu deține autorizație de securitate la incendiu. După incheierea operatiunilor de stingere a incendiului, inspectorii de prevenire au efectuat o verificare a constructiei si au solicitat administratorului documentele privind organizarea apărării impotriva incendiilor”.
„Intrucât administratorul nu a fost in măsură sa prezinte documentele solicitate, actiunea de control va continua până la clarificarea situației”, potrivit ISUBIF.
Știrea inițială:
Un incendiu a izbucnit marți dimineață, în jurul orei 07:00, în zona pieței din Centrul Vechi al Bucureștiului. Clădirea în cauză este un hotel, iar suprafața afectată este de 100 de metri pătrați, potrivit pompierilor, care spun că 20 de persoane au fost evacuate și că nu sunt victime.
Incendiu la un hotel din Centrul Vechi al Bucureștiului
Incendiul a izbucnit la mansarda și acoperișul clădirii cu două etaje, aflată pe Splaiul Independenței. Inițial, au intervenit opt autospeciale de stingere, două autoscări, serviciul SMURD, serviciul de descarcerare și Detașamentul Special de Salvatori. Ele au fost suplimentate ulterior.
Pompierii au reușit reușit să stingă flăcările după o oră și jumătate.
Deocamdată, nu se știe cauza incendiului, însă se fac verificări în ceea ce privește autorizațiile hotelului. Traficul a fost redirecționat în zonă, din cauza autospecialelor care au intervenit.
"Având în vedere intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului de pe Splaiul Independenței nr. 2, Brigada Rutieră a dispus măsuri de restricționare a traficului rutier pe Splaiul Independenței, segmentul de drum cuprins între Str. Halelor și Calea Victoriei, respectiv bd. I.C Brătianu, de la strada Doamnei către Piața Unirii, traficul rutier fiind îndrumat prin Pasajul Unirii.
Pentru fluidizarea traficului, Brigada Rutieră recomandă conducătorilor de vehicule care se deplasează în zona respectivă să folosească următoarele rute ocolitoare: Splaiul Independenței-Bd. Unirii-Bd. Libertății-Bd. Națiunile Unite-Pod Națiunile Unite Splaiul Independenței pentru a circula către Podul Hasdeu sau Calea Victoriei", se arată în comunicatul Poliției Rutiere.
În jurul orei 08:50, traficul în zonă a fost reluat. Hotelul respectiv se află în apropierea Hanului lui Manuc.
Incendiul vine pe fondul tragediei produse de Crăciun la Hanul Dacilor, din județul Prahova, care s-a soldat cu opt decese. În cazul respectiv, s-a constatat lipsa mai multor autorizații și alte nereguli.