După ce au fost ridicate restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, ucrainenii se bucură de o nouă măsură luată de americani. Președintele Joe Biden a acceptat ca SUA să ofere Ucrainei mine antipersonal, conform unui oficial din domeniul Apărării, sub protecția anonimatului, citat de BBC.
El susține că minele „vor fi livrate curând” și a precizat că Armata Ucrainei nu le va folosi în zone dens populate. Până acum, Occidentul era reticent în folosirea de către Ucraina a acestor mine, din cauza riscului prea mare pentru populație, ceea ce a făcut ca americanii să nu le livreze până acum. Americanii le-au dat ucrainenilor, de-a lungul acestui război, doar mine de tip antitanc.
Joe Biden a ridicat restricția livrării de mine antipersonal pentru Ucraina
Noua măsură este menită să încetinească avansul rușilor pe câmpul de luptă și vine în contextul în care există temeri privind situațiile care ar urma să apară după ce Donald Trump își va prelua oficial mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie 2025. Republicanul, care a câștigat alegerile prezidențiale pe 5 noiembrie, a spus că va pune capăt războiului „în 24 de ore”, ceea ce este aproape imposibil, însă specialiștii se așteaptă ca acest final de război să presupună ca Ucrainaă să cedeze Rusiei teritoriu, fapt inacceptabil de Occident.
Totodată, noua decizie a lui Biden vine și pentru a contrabalansa avantajul rușilor, care plantează frecvent mine chiar de la începutul invaziei. Față de minele rusești, avantajul minelor furnizate de SUA este că ele „devin inerte” după o perioadă prestabilită de timp, cuprinsă între patru ore și două săptămâni. Conform sursei citate, aceste mine sunt „fuzionate electric” și au nevoie de baterie pentru a putea fi detonate. Dar după ce bateria se termină, ele nu mai pot fi detonate.