Un incident armat a avut loc vineri pe aeroportul din Chişinău. Un cetăţean din Tadjikistan a deschis focul, ucigând două persoane. Atacatorul a fost capturat.
știre în curs de actualizare
Pasager de pe Aeroportul din Chișinău: Suntem marcați cu toții
Un pasager aflat la bordul unui avion care tocmai aterizase pe Aeroportul din Chișinău a povestit la Euronews România cum a trăit acest atac.
„Am aterizat exact probabil în momentul în care a avut loc incidentul. Avionul a fost mutat puțin mai departe de locul în care trebuia să ajungă. De acolo am pornit știrile și ne-am informat cu privire la ce se întâmplă, dar de la distanță nu am văzut nimic pentru că în fața noastră era un alt avion. Am văzut multă poliție, multă lume aici din personalul aeroportului. Toți sunt marcați, dar sunt în continuare pe poziții, sunt profesioniști, deci își fac treaba foarte bine. Am trecut prin zona VIP, ne-au scos prin altă parte pentru că zona respectivă este încă în proces de anchetă. Suntem marcați cu toții”, a spus acesta.
Dorin Recean: Atacatorul este un cetățean din Tadjikistan
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a precizat într-o postare pe pagina sa de Facebook că atacatorul este un cetățean din Tadjikistan de 43 de ani căruia i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate.
”Incident grav de securitate la Aeroportul Internațional Chișinău.
Unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră.
O altă persoană – pasager – a fost rănită și se află în îngrijirea medicilor.
Transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor. Guvernul va interveni cu ajutorul necesar.
Instituțiile statului au crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice.
Poliția investighează cazul și va oferi toate detaliile”, a scris Recean.
Maia Sandu: Instituțiile statului sunt în alertă sporită
”Azi la Aeroport a avut loc un incident grav în care un cetățean străin, ce a primit refuz de intrare în țară de la autoritățile Republicii Moldova, a împușcat mortal două persoane - un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară.
Transmitem sincere condoleanțe familiilor și rudelor îndoliate - pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți. Instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forță sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova”, transmite președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe Facebook.
Toate zborurile au fost amânate
La această oră, individul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale care au intervenit, anunță Guvernul Republicii Moldova pe Telegram. Toate zborurile au fost amânate, iar pasagerii au fost evacuați din aeroport. Au fost asigurate toate măsurile pentru aducere a situației la normalitate.
Conform MAI din Republica Moldova, ar fi vorba despre un cetățean străin căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul țării. Brigada cu destinație FULGER ar fi reușit să îl captureze pe suspect.
Din primele informații, străinul a împușcat mortal doi cetățeni moldoveni, unul dintre ei, angajat la Poliția de Frontieră. A tras, apoi s-a baricadat într-o încăpere a Aeroportului, conform Ziarului de Gardă.
Dumitru Ciorici, jurnalist: sute de străini au forțat intrarea în Moldova, în ultimul an
Dumitru Ciorici, jurnalist, povestește că a fost vorba despre un atac asupra polițiștilor de Frontieră în momentul refuzului. Se presupune că arma ar aparține uneia dintre victime.
Conform lui Ciorici, sute de cetățeni străini au forțat intrarea în Republica Moldova, în ultimul an. Printre ei, ruși care aveau legături cu gruparea Wagner ori cu liderii de pe frontul din estul Ucrainei - informații verificate de Serviciile Speciale din Moldova.
În acest moment, nu există un regulament privind intrarea cetățenilor ruși în Moldova, povestește Ciorici. Serviciile Speciale sunt, însă, atente la astfel de călători. Îi urmăresc în special pe cei care vin din Turcia, Georgia sau Armenia - zone de tranzit folosite de ruși pentru a ajunge în Europa, după ce companiile locale au fost afectate de sancțiuni.