A nins în jumătatea de nord a țării, așa cum au prognozat meteorologii zilele trecute. Este cod galben de viscol, ploi și ninsori în 28 de județe. Sunt temperaturi neobișnuit de scăzute pentru început de aprilie, brumă și îngheț la sol. Cel mai frig va fi în estul Transilvaniei. Și în București a nins, iar lapovița a creat probleme în trafic: în județele muntoase s-a așternut deja un strat consistent de zăpadă. Codul galben va expira duminică seară, însă episodul de iarnă nu se termină până spre sfârșitul săptămânii.
Turiști blocați din cauza zăpezii în aprilie. Când se va reveni la normal vremea
Mai mulți turiști au rămas blocați pe traseul turistic Bistra Mică și a fost nevoie de intervenția jandarmilor montani și a rangerilor din Parcul Național Ceahlău pentru degajarea arborilor căzuți pe drum. Jandarmii montani le recomandă turiștilor să evite drumețiile pe munte în următoarele zile din cauza vremii nefavorabile.
Drumarii au lucrat încă din timpul nopții pentru a curăța șoselele. În județele cu relief montan, precum Suceava, Cluj, Maramureș, Brașov, Iași, Covasna, Sibiu și chiar Bacău, stratul de zăpadă a depășit pe alocuri 15 centimetri și este chiar mai consistent în zonele montane înalte.
Și în Neamț s-a intervenit pentru îndepărtarea arborilor prăbușiți pe DN 15, în zona localității Potoci.
Echipajele au acționat cu utilaje cu lamă și material antiderapant și pe DN 18, în Pasul Gutâi.
Vremea rea a afectat și circulația trenurilor, care a fost temporar întreruptă pe mai multe rute din Iași și Brașov. Compania Națională de Căi Ferate anunță că personalul feroviar a intervenit cu drezine și cu alte utilaje, pentru a îndepărta arborii căzuți peste firele de electricitate.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ISU Suceava a primit trei apeluri care anunțau căderea unor arbori pe carosabil, în Vatra Dornei, Iacobeni, și Glodu.
Polițiștii le amintesc șoferilor că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava: „Sancțiunile contravenționale prevăzut e pentru încălcarea legislației sunt destul de importante de la 9 pana 20 de puncte amendă și reținerea certificatului de înmatriculare.”
Meteorologii au emis un cod galben de vreme severă. Va fi deosebit de rece, cu brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și vânt puternic până joi seara.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Avem precipitații în continuare, ninsori și viscol la munte, dar ninsori și lapoviță. Avem și în zonele joase de relief. În ultimele 24 de ore s-a depus strat de zăpadă la munte și nu doar la munte, ci și prin sudul și estul Transilvaniei, prin zona deluroasă a Moldovei. Stratul maxim pe care îl avem în această dimineață este în depresiunile din estul Transilvaniei, până la 22cm la stația meteorologică Miercurea Ciuc”
Vremea va începe să încălzească spre sfârșitul săptămânii. În duminica Floriilor este de așteptat ca temperaturile să ajungă spre normalul perioadei.
Stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri
În zonele mai înalte din Suceava, Neamț, Cluj, Maramureș, Brașov, Sibiu și chiar Bacău stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri, iar la altitudini mari stratul a devenit și mai gros.
De altfel România va traversa un episod de frig accentuat, cu minime între -7 și 2 grade, iar aceste condiții vor ține până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Intensificări ale vântului, viscol, strat de zăpadă
Până astăzi, la ora 23, este în vigoare un Cod galben. Fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului, viscol, strat de zăpadă.
ANM: În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. La munte rafalele vor fi de 75...85 km/h, iar la peste 1700 m de 90...100 km/h și temporar va fi viscol.
Vor fi precipitații mixte în sudul teritoriului, iar în rest vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
Unde se va depune zăpadă
Se va depune strat de zăpadă în medie de 5...10 cm în sudul și estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nordul Munteniei și în general de 15...20 cm la munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali.
De asemenea, până luni seară, va fi instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.