Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Harta Bucureștiului, redesenată cu ajutorul a sute de portrete. Ce a surprins o ilustratoare

365 de fotografii cu femei din București au devenit 365 de ilustrații, într-un proiect colorat și inedit. Inițiatoarea proiectului este Georgiana Chițac, una dintre cele mai cunoscute ilustratoare din România. Jurnalistul Euronews Alida Mocanu a vizitat-o pe artistă, chiar în atelierul acesteia.

365 de zile, 365 de ilustrații cu femei din București. La început, au fost doar fotografii, surprinse în stradă, apoi, ilustratoarea Georgiana Chițac le-a transformat într-un proiect ilustrat: „Les Dames de Bucarest”.

„Poza era doar o sugestie, încercam să merg mult mai departe de ea”

Georgiana Chițac, ilustratoare: „Sinceră să fiu, 99% dintre fotografii arătau foarte rău, pentru că erau făcute în grabă, cu telefonul, pe furiș, dar încercam să redau pe hârtie ceea ce țineam minte, de fapt. Poza era doar o sugestie, încercam să merg mult mai departe de ea. Pentru mine sunt necunoscute, dar exact asta este ideea proiectului, să fie persoane alese întâmplător, dar care să spună fiecare o poveste prin desenul meu. Cel puțin asta am încercat. Uneori am reușit mai bine, alteori, mai puțin bine, în funcție de zi, în funcție de stare și în funcție de persoanele pe care le-am întâlnit. Proiectul a fost realizat în al doilea an de pandemie, când a fost jumate cu mască și jumate fără mască. Cred că asta îi oferă o valoare documentară, pentru că peste ani ne vom uita, ne vom aminti exact cum a fost ultimul an de pandemie.”

Proiectul redesenează harta unui oraș prin prisma a sute de portrete

Proiectul „Les Dames de Bucarest” redesenează harta unui oraș, privit, de această dată, prin prisma a sute de portrete: femei de vârste diferite, profesii diferite, în locuri diferite. O constantă a imaginilor surprinse este nelipsitul „stat cu ochii” în telefonul mobil.

Georgiana Chițac, ilustratoare: „Unul dintre aspectele pe care am încercat să le surprind în acest proiect a fost diversitatea, diversitatea femeilor în general, dar și diversitatea stărilor, a felului de a se îmbrăca, a felului de a interacționa practic cu orașul acesta, al nostru.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE