Hamas ar fi acceptat proiectul unui draft în ceea ce privește acordul pentru încetarea focului cu Israelul. În primă fază, asta presupune o pauză pe câmpul de luptă și eliberarea imediată a 12 ostatici israelieni.
Declarațiile au fost făcute marți, 14 ianuarie, de doi oficiali implicați în discuții, citați de Euronews.com.
Hamas ar fi acceptat o propunere de armistițiu cu Israelul
Negociatorii israelieni și Hamas urmează să prezinte acordul de încetare a focului în Gaza, urmând ca aprobarea finală să aibă loc în următoarele 24 de ore. Armistițiul ar pune capăt unui război care durează aproape un an și patru luni.
Cu toate acestea, acest plan ar mai avea nevoie de aprobarea finală și din partea israeliană. Acordul urmează să fie transmis cabinetului prim-ministrului israelian spre aprobare, potrivit acelor oficiali.
Qatar, rol important în negocierile dintre Hamas și Israel
Negocierile s-au purtat în Qatar, cum de altfel s-a întâmplat de mai multe ori. Ministerul de Externe din Qatar a confirmat că discuțiile stabilesc „detaliile finale”, deși a adăugat că ar trebui să așteptăm totuți un anunț oficial.
În 2012, în timp ce Siria se cufunda tot mai mult în război, Doha avea să ofere adăpost conducerii Hamas, care se opunea regimului autoritar al lui Bashar al-Assad. Oficialii din Qatar au declarat, la momentul respectiv, că decizia a fost luată în coordonare cu Statele Unite și cu binecuvântarea președintelui american de atunci, Barack Obama. În acest context, Hamas este dator Qatarului pentru că a oferit adăpost liderilor săi.
Demersul actual vine după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că un acord de pace este „foarte aproape”, în această săptămână. El a adăugat că speră să îl finalizeze înainte ca președintele ales Donald Trump să-și preia mandatul pe 19 ianuarie. La rândul său, Trump a spus că a înțeles că a existat „o strângere de mână” în cadrul negocierilor.
În ciuda discuțiilor despre o încetare a focului, luptele continuă în aceste momente, iar atacurile israeliene au ucis cel puțin 18 persoane în noaptea trecută, în Fâșia Gaza, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Dar palestinienii încă nu au avut niciun comentariu oficial cu privire la o potențială încetare a focului, în afară de avertismentul Ministerului de Externe palestinian cu privire la planurile israeliene de a „deconecta Gaza de Cisiordania”.
Ce ar presupune acordul de încetare a focului dintre Israel și Hamas
Președintele american Joe Biden a spus că acordul se bazează pe o înțelegere pe care a prezentat-o în detaliu în mai 2024 și care ar implica așa-numita „încetare a focului în trei părți”.
Se presupune că Benjamin Netanyahu a semnalat că este angajat doar în prima fază a eliberării parțiale a ostaticilor, în schimbul unei opriri de câteva săptămâni a luptei. Posibilitatea unei încetări de durată a focului ar urma să fie negociată după începerea primei etape, potrivit oficialilor Hamas.
În „prima fază” a încetării focului, Hamas va elibera unii dintre cei mai vulnerabili ostatici luați în Gaza, de militanții Hamas, pe 7 octombrie 2023. Reuters a raportat că, în prezent, negocierile se află în stadii avansate pentru eliberarea a 33 dintre cele 98 de femei, copii și femei-militar. În această etapă, cel puțin unora dintre palestinieni li se va permite să se întoarcă la casele lor.
În „a doua fază”, Hamas va elibera ostaticii rămași, în schimbul a aproximativ 1.000 de prizonieri palestinieni ținuți ăn Israel, urmată de o retragere a forțelor israeliene din Gaza și de o încetare a focului pe termen lung.
Probleme interne în Israel. Nu toți vor încetarea focului
Benjamin Netanyahu are o majoritate în cadrul guvernului său de coaliție, dar s-a confruntat cu obiecții din partea aliaților cheie și a miniștrilor de facțiune dură, inclusiv ministrul său de securitate națională, Itamar Ben-Gvir, și ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich.
Ben-Gvir a numit acordul propus drept „îngrozitor”, într-o postare pe rețelele de socializare, spunând că înțelegerea „ar șterge realizările de război care au fost obținute cu mult sânge de către luptătorii noștri, până acum, în Fâșia Gaza”. El a amenințat că va demisiona dacă s-ar ajunge la această înțelegere. Ben-Gvir a mai spus că a încercat să prevină încetarea focului, prin presiuni politice, și a spus că va face același lucru și de data aceasta. Smotrich a cerut ocuparea Gazei până când Hamas va fi înfrânt și până când toți ostaticii vor fi eliberați.
Dar Netanyahu are totuși o șansă bună de a promova acest acord, în ciuda opoziției. Cu toate acestea, el s-ar confrunta cu unele probleme dacă partidele celor doi miniștri s-ar retrage din coaliția de guvernământ și ar lăsa un guvern minoritar.
Deși sursele citate spun că discuțiile au progresat, nu este prima dată când oficialii din SUA, Egipt și Qatar au spus că sunt pe punctul de a ajunge la un acord, pentru ca apoi discuțiile să stagneze.
Unul dintre acordurile anterioare a fost blocat de o serie de probleme, inclusiv detalii despre retragerea trupelor israeliene și schimbul de ostatici cu prizonierii palestinieni. Hamas a spus că nu va elibera un anumit număr de ostatici israelieni ținuți în Gaza fără ca Israelul să-și retragă trupele. Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta până când va fi obținută „victoria totală” asupra grupării considerată teroristă de celemai multe state la nivel mondial.
Oficialii speră însă că, dacă faza inițială a luptei va fi oprită, cele două părți să poată lucra printr-un acord asupra celorlalte detalii.