Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, reunit în ședință pentru a discuta deblocarea celor peste 3 miliarde de euro din PNRR, bani blocați de Comisia Europeană

Liderii coaliției discută de mai bine de patru ore într-o ședință, după ce Comisia Europeană a blocat peste trei miliarde de euro din cauza ratării mai multor jaloane de către guvernul de la București. 

Cel mai important punct pe ordinea ședinței o reprezintă pensiile speciale. Proiectul de lege care se află acum în Parlament, a fost adoptat de Guvern la finalul anului trecut, dar este blocat în forul legislativ.

Se va discuta la această ședință despre cum trebuie să fie amendată forma trimisă în Parlament de Executiv, astfel încât să se țină cont atât de recomandările făcute de Banca Mondială, cât și de recomandările făcute de Comisia Europeană. 

Liderii coaliției iau în calcul o impozitare a pensiilor speciale, mai exact acea parte contributivă, plătită de la bugetul de stat, care este cea mai consistentă a pensiilor speciale. Urmează să se ia o decizie cu privire la procentul cu care acestea să fie impozitate.

Social-democrații și-ar dori ca nicio pensie specială din România să nu depășească, de exemplu, salariul net al președintelui României aflat în plată. 

Ce alte subiecte vor mai discuta guvernanții

Totodată, se va discuta și de niște jaloane ratate, pentru că pensiile speciale fac parte din cererea numărul 3 de plată, care ar urma să fie trimisă. Sunt probleme însă și cu cererea numărul 2 trimisă la finalul anului trecut, trebuiau să intre în conturile României peste trei miliarde de euro. Nu au intrat acești bani, au fost blocați de Comisia Europeană, pentru că două jaloane și mai exact Legea avertizărilor de integritate și jalonul privind decarbonarea nu au fost îndeplinite satisfăcător de către Guvern. Vor trebui să găsească rapid soluții pentru a debloca acești bani.

Un alt subiect de discuție va fi și șefia Autorității Electorale Permanente. Marți trebuia să fie dat un vot pentru Toni Greblă, propunerea PSD, la șefia AEP, instituție care va organiza toate cele patru runde de alegeri de anul viitor. Social-democrații nu s-au înțeles cu liberalii asupra numirii lui Toni Greblă și au convenit să reia procedura de la zero, astfel încât să găsească un om care să fie agreat în ambele partide.

Nu în ultimul rând, în ședință se va discuta și despre propunerea PSD de taxare a magazinelor care folosesc aparate de tip self-pay în locul casierilor clasici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE