După fenomenele meteorologice extreme din Elveția, care s-au soldat cu cel puțin patru morți, este posibil ca țara alpină să fi devenit și mai amenințată de dezastrele naturale, a declarat un membru al guvernului său.
"Vom avea parte de o catastrofă după alta în fiecare vară? Sau este aceasta o excepție? Nimeni nu știe. Dar, cu siguranță, acumularea unor astfel de evenimente ne îngrijorează și arată cât de vulnerabili suntem", a declarat duminică Ignazio Cassis, membru al Consiliului Federal Elvețian.
Cel puțin trei persoane au fost ucise într-o alunecare de teren în Valea Maggia, potrivit SRF, în timp ce poliția locală a găsit cadavrul unui bărbat în văile laterale de la sud de Rhone.
Cassis a emis avertismentul în timp ce vizita cantonul elvețian Ticino, afectat de ploi abundente, inundații și alunecări de teren.
Campingurile de pe malul râului Maggia au fost evacuate, iar o parte din micul pod rutier Visletto s-a prăbușit.
În satul Binn, un bărbat în vârstă de 52 de ani este dat dispărut de sâmbătă seara.
Mai la nord, râul Rhone a ieșit din matcă în mai multe zone din cantonul Valais, inundând o autostradă și o cale ferată.
Președinta elvețiană Viola Amherd a scris pe platforma de socializare X că furtunile puternice au provocat pagube "majore" în Elveția, iar "situația rămâne tensionată".
"Vă rugăm să aveți grijă de dvs. și să urmați instrucțiunile autorităților", a spus ea.
Antonio Ciocco, șeful poliției cantonale din Ticino, a declarat că autoritățile nu pot exclude posibilitatea existenței mai multor victime în Ticino din cauza vremii nefavorabile.
Țările europene învecinate au fost lovite în mod similar de aceste fenomene meteorologice, despre care cercetătorii avertizează că vor deveni mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice.
Pompierii spun că au efectuat cel puțin 80 de operațiuni de salvare în nordul Italiei, care a fost lovit de inundații, furtuni și alunecări de teren. Cel puțin 200 de persoane au fost evacuate din orașul Cogne.