Belgia va prelungi durata de viață a două reactoare nucleare, după ce a semnat un acord cu o companie franceză de utilități. Anterior, Belgia dorea să renunțe complet la energia nucleara în 2025, însă a anulat acest plan, în condițiile în care războiul din Ucraina a schimbat strategia energetică europeană.
Decizia a fost amânată
Guvernul belgian și compania franceză au anunțat semnarea unui acord pentru prelungirea cu zece ani a două dintre cele șapte reactoare nucleare operate în Belgia de grupul francez. Statul belgian și compania energetică au acceptat să creeze o societate mixtă pentru a gestiona cele două reactoare. În timpul unei conferințe la Bruxelles, prim-ministrul belgian a anunțat că extinderea duratei de viață a reactoarelor va ajuta țara să preia controlul asupra viitorului energetic.
„Această producție de energie care este, în mod natural, extrem de eficientă, este o formă de energie care nu produce gaze cu efect de seră și în care statul belgian va deveni un partener important. În trecut, de foarte multe ori, s-a spus că deciziile legate de politica energetică din Belgia nu se iau în Belgia, ci în alte capitale. Odată cu aceste decizii, deciziile vor fi luate în țara noastră,” a declarat Alexander de Croo, premierul Belgiei.
Anul trecut, guvernul belgian a anunțat decizia de a amâna cu zece ani retragerea totală din energia nucleară. Cele șapte reactoare din țară urmau să își înceteze producția în etape, între sfârșitul anului 2022 și 2025, iar unul dintre ele fusese deja oprit la sfârșitul anului trecut.