Pe fondul crizei energetice consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022, anunță Agenția Internațională pentru Energie. Este o evoluție surprinzătoare pe fondul eforturilor de a scădea dependenţa de cel mai poluant combustibil fosil. Unele state apelează din nou la vechile centrale pe cărbune.
Preţurile mari pentru gazele naturale și electricitate, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, au obligat mai multe ţări să se îndrepte spre cărbune, o resursă energetică mai ieftină. În Franța, întoarcerea la cărbune este surprinzătoare, deoarece țara a început să elimine treptat, cu zeci de ani în urmă, acest tip de combustibil și se bazează în mare măsură pe energia nucleară.
Thomas About, șef de tură, centrala Emile-Huchet: „Nu sunt deloc sceptic în privința schimbărilor climatice. Lucrând aici, știm impactul negativ al centralei pe cărbune, dar cu toate acestea îl vedem ca pe un rău necesar. Altfel, președintele Republicii nu ar fi acceptat această prelungire a perioadei de funcționare.”
Grupurile de mediu: Repornirea centralelor care folosesc cărbune lucru pune în pericol obiectivele climatice
Grupurile de mediu avertizează că repornirea centralelor care folosesc cărbune pune în pericol obiectivele climatice și amenință sănătatea din cauza creșterii poluării. Guvernul de la Paris insistă că măsura este temporară. În septembrie, executivul francez a emis un decret pentru a permite repornirea ultimelor două centrale pe cărbune din Franța, invocând contextul „excepțional” și „imprevizibil” al provocărilor legate de aprovizionarea cu energie.
Thomas About, șef de tură, centrala Emile-Huchet: „Suntem pe deplin conștienți. Acest capitol va fi închis într-o zi. Să sperăm că va fi închisă rapid, astfel încât această unitate să funcționeze cât mai puțin posibil, dar, având în vedere starea actuală a rețelei electrice, mă tem, totuși, foarte mult că această unitate de producție este necesară pe termen mediu și că va produce o cantitate enormă de energie, deoarece rețeaua are nevoie de ea.”
Repornirea celor două centrale pe cărbune a fost o urgență pentru Franța. Anul acesta, pe lângă criza gazelor la nivel european, reactoarele nucleare s-au confruntat cu probleme de întreținere și alte probleme tehnice. Această soluție de avarie nu înseamnă renunțarea la intenția de a converti centralele, în așa fel încât să funcționeze cu biomasă și, eventual, cu hidrogen.