Suedia și Franța ar putea să-și unească forțele pentru a construi noi centrale nucleare în țara nordică, pentru a stimula producția internă de energie și a garanta securitatea aprovizionării.
Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a prezentat marți, la Paris, posibilele parteneriate, în cadrul primei sale vizite într-o capitală a UE de la preluarea de către Suedia a președinției semestriale rotative a Consiliului UE, la 1 ianuarie.
„Parteneriatul suedezo-francez are un bun potențial în domeniul energiei nucleare. Noul guvern suedez este hotărât să construiască noi centrale nucleare și suntem foarte impresionați de experiența franceză”, a declarat Kristersson în curtea Palatului Elysée, alături de președintele francez Emmanuel Macron.
Suedia are șase reactoare în funcțiune
Kristersson a venit la putere la mijlocul lunii octombrie. Deși partidul său a fost doar al treilea cel mai popular la alegerile generale, el a reușit să formeze o alianță cu Partidul Democraților Suedezi, de extremă dreapta, care exercită o influență enormă asupra tuturor aspectelor programului politic al lui Kristersson pentru guvern.
Suedia „trebuie să cumpere două reactoare nucleare. Și sunt întru totul deschis ca Franța să fie una dintre țările care se va asigura că Suedia are mai multă energie nucleară”, a declarat Ulf Kristersson jurnaliștilor suedezi în timpul vizitei sale la Paris.
Suedia are în prezent șase reactoare în funcțiune la trei centrale diferite, puse în funcțiune între 1975 și 1985. Alte câteva reactoare au fost închise începând cu 1999.
Țările nordice au fost mult timp una dintre speranțele industriei nucleare franceze pentru o renaștere a energiei atomice în Europa.
După o perioadă de construcție de 17 ani, plină de întârzieri și porniri false, compania franceză Areva a construit primul reactor EPR - cu apă sub presiune - din Europa în Finlanda, vecina Suediei.
Sprijinirea Ucrainei
Premierul suedez și-a exprimat dorința de a consolida cooperarea cu Franța în domeniul apărării și al spațiului. Cei doi lideri au reafirmat hotărârea Europei de a sprijini Ucraina în cea de-a zecea lună de ofensivă rusă, în timp ce se instalează iarna.
„Ucrainenii au nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”, a declarat Emmanuel Macron. „Victoria Ucrainei este existențială pentru Europa și pentru întreaga lume”, a adăugat Ulf Kristersson.
Președintele francez și-a reafirmat, de asemenea, dorința de a vedea aderarea Suediei și Finlandei la NATO, un proces care este blocat în prezent de Turcia și Ungaria. Macron a spus că dorește ca acest lucru să devină o realitate „cât mai curând posibil”.
„Puteți conta pe sprijinul și solidaritatea Franței”, a insistat el.
Macron a făcut apel la un „răspuns” european comun la planul masiv de investiții al SUA, în special în materie de mediu, pentru a apăra industria și „locurile de muncă” europene. Avem nevoie de o strategie „made in Europe”, a reiterat el.