Europa se confruntă cu o criză energetică pe care unii experți au descris-o ca fiind cea mai gravă din ultimele decenii. Odată cu apropierea iernii, țările europene caută soluții pentru a face față crizei.
Parlamentul spaniol a votat validarea decretului guvernului, care combină măsuri de economisire a energiei, ajutoare pentru transport și granturi pentru studii. Acestea intră în vigoare din 10 august. Decretul a fost aprobat cu 187 de voturi pentru și 161 împotrivă.
Raquel Sanchez, Ministrul Transporturilor din Spania: „Economisirea energiei aduce beneficii tuturor. Ne ajută să facem față șantajului energetic al lui Putin și este o economie atât pentru consumatori, cât și pentru sectorul industrial. Este o acțiune strategică în fața provocării pe care o reprezintă schimbările climatice.”
Ce măsuri adoptă guvernele europene
Și guvernul german a aprobat un set de măsuri de economisire a energiei pentru iarnă. Începând din septembrie, clădirile publice, cu excepția spitalelor, urmează să fie încălzite la maximum 19°C. De asemenea, monumentele și clădirile publice nu vor mai fi iluminate din motive estetice, iar companiilor li s-ar putea interzice să-și țină magazinele iluminate noaptea.
Un plan de economisire a energiei, menit să pregătească Portugalia pentru criza energetică care se profilează din Europa din această iarnă, urmează să fie prezentat de guvern până la sfârșitul lunii august. Reducerea orelor în care magazinele pot rămâne deschise și a iluminatului pe timp de noapte se numără printre măsuri.
Guvernul croat a depus un proiect de lege care reduce TVA-ul pentru furnizarea de brichete de lemn, peleți și lemn de foc la 5% și prevede o cotă TVA zero pentru panourile solare.